Nicolae Negru | Rusia ne trimite „semnale”, prin „Gazprom” și Krasnoselski, prin OSCE, că e timpul să se purceadă la găsirea unei soluții politice pentru conflictul de pe Nistru (Revista presei)
-
07 Februarie 2022 09:53
Majoritatea portalurilor de știri anunță că astăzi începe greva transportatorilor. Jurnal.md scrie că în cea din urmă scrisoare, din 22 ianuarie, adresată autorităților de la Chișinău, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto menționa că „majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment, iar costurile nu mai pot fi acoperite de încasări”.
Potrivit semnatarilor, Ministerul Infrastructurii nu a reacționat la somație, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a prezentat calculele reale ale mărimii tarifului la serviciile de transport. Circulația mijloacelor de transport ar putea fi reluată abia de pe 10 februarie, anunță într-un comunicat Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Drept reacție, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că „un grup mic de transportatori a trecut la șantaj”.
Schema blanchetelor de la ASP – deconspirată! De ce nu se ieftinește perfectarea pașapoartelor? Se întreabă agenția IPN. Încă la preluarea mandatului din vara trecută, directorul ASP, Mircea Eșanu a făcut publică schema frauduloasă din cadrul instituției, prin intermediul căreia fiecare cetățean achita o sumă suplimentară pentru perfectarea pașapoartelor. Astfel, la perfectarea fiecărui pașaport s-a perceput o taxă suplimentară de 13,5-14 euro. 40% din costul unui pașaport pleca în altă parte. Pe perioada fostelor conduceri ASP, banii erau transferați unei companii din străinătate care se ocupa de „tipărirea” actelor. Mircea Eșanu, a explicat într-o emisiune la TV8 că deși dosarul a fost trimis Procuraturii Anticorupție, deocamdată, investigațiile bat pasul pe loc, iar contractul cu compania străină nu este anulat. Deși banii nu mai sunt transferați companiei din Bulgaria, prețul perfectării actelor rămâne neschimbat, până când se va demonstra în instanță că este vorba despre o schemă de delapidare a banilor publici. Potrivit directorului ASP, din anul 2014, de când a fost pusă la cale schema, peste 40 de milioane de euro, din banii cetățenilor care și-au perfectat actele, au ajuns în conturile companiei străine.
Nicolae Negru remarcă în editorialul său din Ziarul Național că Rusia ne trimite „semnale”, prin „Gazprom” și Krasnoselski, prin OSCE, că e timpul să se purceadă la găsirea unei soluții politice pentru conflictul de pe Nistru. Autorul observă cum s-au aranjat aștrii geopolitici în așa fel încât toate persoanele implicate în reglementarea transnistreană sunt, într-un fel sau altul, „germani”: șef al misiunii OSCE este germanul Klaus Neukirch, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, din partea Poloniei, e diplomatul austriac Thomas Mayr-Harting, în funcția de vicepremier pentru Reintegrare a fost numit recent ex-ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian.
„Ce bizar, ce ciudat și ce coincidență!” - ar zice Doamna Martin din „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionesco. Pachetul cu „pași mici” care duc spre recunoașterea de facto a statului separatist, a fost adoptat la Berlin. Nu ne vom mira dacă vom descoperi că tot la Berlin au fost decise și amânările punerii în aplicare a înțelegerilor privind plăcuțele auto cu numere neutre și avocăția Nataliei Gavrilița pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița, unul dintre pilonii financiari ai bugetului separatist. După Berlin+, după Nord Stream 2, tutela, „monopolul” german în reglementarea transnistreană nu poate să nu trezească anumite suspiciuni, în opinia lui Nicolae Negru.
Aneta Grosu face în Ziarul de Gardă o retrospectivă a aproape 2 ani de pandemie. Jurnalista amintește că de la nunta jucată de familia ex-premierului Chicu, în plină pandemie, a trecut un an și jumătate. Între timp, numărul celor care au suferit de COVID a ajuns la 445 de mii, iar a celor decedați la aproximativ 10 mii 700… Calculat altfel, deducem că au dispărut de pe fața pământului vreo 10 sate moldovenești de mărime medie. Câți ar fi supraviețuit, dacă cei din jur ar fi înțeles cu adevărat că pandemia reprezintă un risc pentru sănătate și pentru viață, iar normele pandemice trebuie respectate