Nicolae Negru: În timp ce Dodon escaladează Muntele Sfânt, trupele ruse exersează forțarea Nistrului (Revista presei)

  • 21 August 2018 09:40
Nicolae Negru: În timp ce Dodon escaladează Muntele Sfânt, trupele ruse exersează forțarea Nistrului (Revista presei)

Primarul de Orhei Ilan Șor, care este sub control judiciar, a vizitat recent Israelul, informează portalul Moldova.org. Despre aceasta a comunicat pentru Newsmaker o sursă care l-a văzut pe Șor într-unul din hotelurile israeliene. În Israel, primarul orașului Orhei împreună cu familia sa a stat la hotelul Hotel Dan Accadia din orașul balnear Herzliya. El a zburat în Israel într-un avion privat și s-a cazat la hotel sub un nume fals. Curtea de Apel din Cahul menționează într-un răspuns pentru Newsmaker că a emis o decizie prin care a permis lui Ilan Șor să părăsească țara, în perioada 9 – 19 august pentru tratament în Israel.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dictat verdictul final în dosarul coruperii deputaților, titrează Ziarul de Gardă, referindu-se la cazul de tentativă de corupere în 2014 a unor parlamentari ca să părăsească coaliția din care face parte și să nu voteze „legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”. Magistrații CSJ au respins recursurile inculpaților Vitalie Burlacu și Irina Baglai împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 10 aprilie 2017. Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de lei amendă. Persoanele respective ar fi fost gata să plătească câte 250 de mii USD unor aleși ai poporului, ca aceștia să-și părăsească partidele în ajunul semnării și ratificării în Parlament a Acordului de Asociere R. Moldova-UE, amintește ZDG.

În timp ce Dodon escaladează Muntele Sfânt și îi aprovizionează pe monahii pravoslavnici de pe Atos cu „vin pastoral”, trupele ruse, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, exersează forțarea Nistrului și atacarea unor adversari imaginari de pe malul drept, comentează Nicolae Negru într-un editorial din Ziarul Național ultimele exerciții militare ale GOTR. În mod evident, în văzul lumii, Rusia își consolidează prezența militară pe Nistru și încearcă să legitimeze aflarea trupelor sale sub coasta Ucrainei, pe teritoriul Republicii Moldova… Ucraina, care nu a tras învățăminte din războiul ruso-georgian, a fost atacată în 2014, pierzând Crimeea și o mare parte din Donbas, amintește autorul, atenționând că dacă nu tragem învățăminte din războiul ruso-ucrainean, următoarea victimă vom fi noi”.

„Anul acesta nu prea avem motive să ne bucurăm de traiul nostru și să sărbătorim cea de-a 27-a aniversare cum ar merita, susține într-un interviu pentru IPN președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru. În condițiile unei crize politice acute, a derapajelor de la democrație, corupției politice endemice, migrării masive a cetățenilor activi peste hotare, furturilor de proporții din vistieria statului și din bănci, capturării aproape a tuturor instituțiilor statului în interesul unei singure persoane și a acoliților săi, nu este prea mult loc de veselie și optimism”, spune politicianul în ajunul sărbătorilor naționale.

În același context, Maia Sandu, președinta PAS, spune într-un interviu pentru IPN că în următoarea perioadă „avem opțiunea de a lupta pentru un stat al tuturor, bazat pe lege, sau de a permite lucrurilor să degradeze în continuare. Alegerea ne aparține”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău