Nicolae Negru: Guvernarea trebuie să fie pregătită să reacționeze mai repede decât opozanții (REVISTA PRESEI)
-
10 Septembrie 2022 10:40
„32 de ani de transnistrizare. Ce mai vrea Rusia de la Moldova?” se întreabă, în cadrul unui editorial, Ziarul de Gardă, cu referire la amenințare directă a șefului Externelor de la Kremlin asupra Rep. Moldova, care a declarant recent că militarilor ruși din regiunea transnistreană le-ar fi încălcate drepturile, inclusiv cele lingvistice, și că Rusia va acționa ferm ca să apere drepturile cetățenilor săi. ”De peste 3 decenii, regiunea transnistreană este controlată de către autoritățile Federației Ruse, prin interpușii săi. Acolo domină Armata Rusă (fosta Armata a 14-a, auto-intitulată ulterior în pretinse forțe de pacificare
„Acolo domină limba rusă, deși regiunea și-a înscris în legislație că ar fi trilingvă, celelalte două limbi statutare fiind ucraineana și moldoveneasca în grafie chirilică. Încălcarea drepturilor grupurilor etnice există cu adevărat în regiune, dar e vorba de încălcarea drepturilor vorbitorilor de română, existând și o decizie CEDO în acest sens. Despre încălcarea drepturilor vorbitorilor de ucraineană nici nu mai încape vorbă, mai ales în ultimii ani și cu atât mai mult, în ultimele luni.
Ce fel de încălcare a drepturile lingvistice și identitare ar putea să li se întâmple militarilor ruși din zonă, dacă regiunea, la nivel oficial vorbește exclusiv în limba rusă?” se întreabă Ziarul de Gardă.
„În RM toamna se numără partidele”, titrează într-un articol Gazeta de Chișinău care menționează că în ultimele săptămâni bloggeri, primari, foști demnitari publici au anunțat despre înființarea unor noi formațiuni politice sau despre revenirea acestora pentru salvarea situației politice din R. Moldova. ”Experții în politică susțin că apariția unor noi partide este absolut firească pentru procesul democratic al R. Moldova, doar că acestea nu au șansa reală să cucerească arena politică. Iar foștii demnitari publici care își doresc să se relanseze în politică ar fi interesați de destabilizarea situației politice și zădărnicirea cursul proeuropean” scrie publicația. ”În perioada lui Plahotniuc micile partide apărute peste noapte aveau rolul de spoilere, erau plasate intenționat pe eșichierul politic din RM, pentru a rupe din electoratul unor partide de dreapta sau de stânga. Această procedură a fost și va dura atâta timp cât nu se va ajunge la o maturitate politică”, susține comentatorul politic Tăbârță în articolul publicat de Gazeta de Chișinău.
Ziarul Național scrie un editorial cu titlul ”Remanierea ca supapă”. Articolul face referire la cei care cer schimbări „fundamentale” în actualul Guvern de la Chișinău printre care reprezentanți ai Platformei DA dar și foștii premieri Ion Sturza și Vlad Filat. ”Am putea pune aceste demersuri hiperemotive, chiar bizare, pe seama unor resentimente și frustrări, de ordin personal, dacă pentru remanierea Guvernului nu s-ar fi pronunțat și reprezentanți ai altor partide proeuropene și unii experți pe care nu-i putem suspecta că ar fi interesați în obținerea vreunui post guvernamental. Vocile lor răzlețe se alătură ”corului” isteric anti- PAS al forțelor proruse și oligarhice, pentru care răsturnarea actualei guvernări este o chestiune de viață și de moarte politică” scrie editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național.
În acest context liderii din actuala conducere de la Chișinău trebuie să țină cont și de faptul că remanierea nu este numai o necesitate administrativă dar și un instrument politic, scrie publicația. ”Remanierea poate fi aplicată și de dragul remanierii, ca un fel de „supapă” pentru a ”preîntâmpina” o explozie” socială, în cazurile în care este nevoie de scăzut presiunea internă. Toamna a venit, s-au anunțat proteste și curând se va putea afla temperatura lor reală. Guvernarea trebuie să fie pregătită să reacționeze mai repede decât opozanții animați de interese personale, dubioase și de emoții corespunzătoare” concluzionează Ziarul Național