Nicolae Negru | „E trădare de patrie să povestești despre miliardul furat și despre invalidarea alegerilor din Chișinău?” (Revista presei)

  • 20 Noiembrie 2018 09:33
Nicolae Negru | „E trădare de patrie să povestești despre miliardul furat și despre invalidarea alegerilor din Chișinău?” (Revista presei)

Revista presei - 20 noiembrie 1918.

”Cum explică socialiștii de ce nu au pronunțat numele lui Plahotniuc la mitingul de duminică”, titrează Adevărul. Publicația se referă la declarațiile deputatului socialist, Grigore Novac, făcute la emisiunea Adevărul Live.

„Pentru toți este clar cine este domnul Plahotniuc. Că o să-l pomenim încă de o sută de ori, asta nu înseamnă că domnia sa va fi privit cu ochi mai buni în societate”, a adăugat deputatul socialist. (…)

Întrebat de ce socialiștii nu l-au criticat pe un alt concurent politic, Ilan Șor, Novac a afirmat că în Republica Moldova sunt 46 de partide politice și că nu are rost să se vorbească despre fiecare în parte pentru a nu le face publicitate”, mai scrie Adevărul, care amintește că de la tribuna mitingului socialiștilor de duminică, 18 noiembrie, au fost criticați mai mulți lideri ai opoziției, dar și de la guvernare, cu excepția lui Vlad Plahotniuc.

Cotidianul publică reacția fostei judecătoare Domnica Manole, după ce CSJ a respins cererea de chemare în judecată depusă împotriva CSM și SIS cu privire la restabilirea sa în funcția de judecătoare.

Fosta magistrată de la Curtea de Apel Chișinău susține că va informa oficialii europeni despre situația din justiția din Republica Moldova.

Domnica Manole afirmă că nu poate oferi „un comentariu desfășurat cu privire la calitatea deciziei”, deoarece nu a văzut-o, dar a că aceasta a convins-o definitiv că este „politică, de pedepsire a unui judecător care a îndrăznit nu doar să emită o hotărâre inconvenientă guvernării, dar și să-l supere pe Andrian Candu printr-o altă hotărâre primită în aceeași perioadă”.

”Muntele a născut un șoarece - asta se poate spune despre rezultatele comisiei de anchetă a Parlamentului, care a investigat implicarea Fundației „Open Dialog”, din Polonia, în afacerile interne ale Republicii Moldova”, scrie analistul Nicolae Negru în Ziarul Național.

Potrivit autorului, ”nimănui nu i-ar fi dat prin cap să formeze o asemenea comisie, dacă nu exista posibilitatea de a-i hărțui puțin pe liderii PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cărora „Open Dialog” le-a plătit câte un bilet de avion până la Bruxelles, unde au mers să se plângă pe guvernarea de la Chișinău. (…) Totuși, de la un bilet de avion și până la „spionaj” și „trădare de patrie” e o cale lungă. E nevoie nu numai de ceva fantezie, ci și de surplus de energie ca să te ocupi la modul serios de aceasta”, scrie Nicolae Negru și se întreabă: ”E trădare de patrie să povestești despre miliardul furat, despre instituțiile statului care nu au mișcat un deget pentru a preveni frauda, iar acum simulează căutarea vinovaților? E trădare de patrie să vorbești despre invalidarea alegerilor din Chișinău sau extrădarea profesorilor turci în schimbul mobilei pentru cabinetul prezidențial? În cazul acesta, comisia ar fi trebuit să-i ancheteze pe toți cetățenii Republicii Moldova”.

Subiectul este abordat și de analistul de la București, Iulian Chifu, pe portalul Deschide. ”Comisia „Open Dialog” cere Procuraturii să-i cerceteze pe liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru „trădare de patrie”. Asta după ce Comisia de Anchetă a Parlamentului a stabilit că Fundația Open Dialog, care le-a plătit biletele de avion spre Bruxelles liderilor PAS și PPDA, a fost finanțată cu milioane de dolari din Laundromatul rusesc. E o abordare profund politicianistă și de tot râsul. E ca și cum ai spune că trebuie dată jos o investiție din bugetul statului pentru că acolo au virat impozite și hoți, tâlhari sau corupți. (…) Nu-i mai puțin adevărat că și aici Comisia se acoperă de ridicol. Prin acuzații jenante, exagerate și nesusținute cu fapte, demersul amenință să victimizeze liderii de opoziție. Dacă astea sunt armele atacurilor, ele vor adăuga puncte gratuite exact în zestrea celor atacați cu asemenea mijloace perfect nepotrivite”, crede Iulian Chifu.

Timpul publică un interviu cu Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, care a avut o vizită de lucru în R. Moldova. El s-a referit și la problematica transnistreană, pe care a comparat-o cu cea din peninsula Crimeea și din estul separatist al Ucrainei.

”Totuși, un conflict nu poate fi reglementat doar de o singură parte. Iar astăzi nu există o dorință reală a Federației Ruse de a soluționa conflictul transnistrean, căci, în caz contrar, și-ar retrage trupele. O altă componentă, care se face simțită și în Ucraina, este influența propagandei rusești și a fabricilor de troli. De aceea consider că marea greșeală a tuturor celor care au avut de a face cu Rusia este că nu au oferit oamenilor o alternativă de informare despre valorile democratice și avantajele democrației”, a declarat ministrul ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău