Nicolae Negru: Dodon vrea să înlocuiască termenul de ”federalizare” cu cel de „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria (Revista presei)

  • 04 Septembrie 09:35
Nicolae Negru: Dodon vrea să înlocuiască termenul de ”federalizare” cu cel de „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria (Revista presei)

Revista presei - 4 septembrie.

Președintele Igor Dodon ar intenționa să înlocuiască termenul de „federalizare”, care a scandalizat opinia publică din R. Moldova, cu „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria, fiind vorba, de fapt, despre același proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak. De această părere este editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, care presupune că ar fi fost atins și un „consens internațional” în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean. „Dodon încearcă să „vândă” societății, partenerilor de alianță în primul rând, proiectul de federalizare în redacția lui Kozak, respins de Plahotniuc pe 7 iunie: „statut special care prevede” pentru regiunea tranistreană „împuterniciri largi, legislative, executive, redistributive, în sfera politică, economică și culturală”. Probabil, după întâlnirea de zilele trecute cu Kozak, redacția a fost modificată și, de acum înainte, federalizarea se va numi „autonomie foarte puternică”, este de părere Nicolae Negru. Editorialistul subliniază faptul că ideea lui Kozak, pe care o sonorizează Dodon, a apărut într-o publicație germană.

De ce pornește Ceban favorit cert în alegerile din Chișinău și miza uriașă a lui Dodon”, titrează Cotidianul. Editorialistul Alexandru Cozer subliniază că, ”pentru prima dată în istoria recentă a Republicii Moldova, favorit la un scrutin local din capitală pornește un candidat de stânga, exponent al unui partid pro-rus. Deoarece contextul politic actual face ca Ion Ceban să intre în campania electorală cu un mare avantaj”. În opinia autorului, ”problemele de imagine pe care le-a adus guvernarea Blocului ACUM (oricât de ciudat ar suna lucrul acesta), îl fac pe socialist să pornească cu prima șansă în fața candidatului dreptei. Andrei Năstase, pentru că e aproape sigur că el va fi candidatul blocului la 20 octombrie, pornește de această dată cu câteva handicapuri serioase în alegeri. Primul este dispariția lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova. Principalul atu al lui Andrei Năstase anul trecut a fost tocmai poziționarea sa, de cel mai înverșunat adversar al micului dictator eșuat. (…) Apoi geopolitica și-a jucat și ea rolul său, ca de fiecare dată, în special în turul II. Când o parte din electorat a mers și a votat candidatul dreptei doar pentru a nu câștiga Ceban, văzut ca „omul Moscovei”. Astăzi, când avem alianța PSRM-ACUM și angajamente din ambele părți că se va renunța la discursul geopolitic, o parte din electoratul de dreapta, mult mai pretențios decât cel de stânga, pur și simplu nu ar mai avea această sperietoare care să-l determine să participe la vot”, observă autorul.

Ministrul justiţiei, Olesea Stamate, susţine că numirea unor persoane integre în funcţii-cheie în justiţie va asigura un mecanism de curăţare pe interior a structurilor. Ea a declarat la TVR Moldova că judecătorii la Curtea Supremă de Justiție vor fi aleşi după mai multe criterii, iar primul va fi integritatea, care va fi unul de excludere. „Integritatea va fi evaluată prin prisma declarării averilor şi intereselor, doar că mult mai profund decât ceea ce se face acum prin Autoritatea Naţională de Integritate (ANI): nu vor fi acceptate bunuri declarate la preţuri derizorii sau cadouri făcute la nuntă, cumetrie de 30-50 de mii de euro”, a afirmat Olesea Stamate. Acei judecători care nu trec filtrul de integritate, nu mai sunt evaluaţi la capitolul capacităţi profesionale şi personale. Totodată, ministra justiţiei spune că la începutul lunii noiembrie Republica Moldova ar putea să aibă un nou procuror general.

Ce poate pretinde Chișinăul de la noul contract cu Gazprom?”, încearcă să afle Europa Liberă. ”În mediile de experţi se presupune însă că Chişinăul ar dori să obţină excluderea din formula după care Gazprom-ul îi calculează R. Moldova preţul gazelor a unei poziţii tarifare – aşa numitul tarif de export - care, dacă ar fi eliminat, ar genera o ieftinire cu aproximativ 30 la sută. Însă Victor Parlicov, un fost director al ANRE, acum expert în energetică, găseşte puţin probabilă posibilitatea ca Chişinăul să reuşească să convingă Gazprom-ul”, notează sursa citată.

Părinții și elevii, profesorii și directorii instituțiilor de învățământ sunt încurajați să sesizeze Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul Național Anticorupție (CNA) despre colectarea plăților informale în școli. CNA va examina aceste cazuri și va lua măsurile necesare, se arată într-un comunicat al instituției, notează portalul Anticorupție. Cele două instituții, CNA şi MECC, s-au angajat că promoveze politicile de integritate în sistemul educaţional prin organizarea de instruiri anticorupţie şi prin informarea profesorilor şi părinţilor despre ilegalitatea colectării plăţilor informale.

Ziarul de Gardă scrie că, au trecut nouă ani de când doi tineri au fost găsiți împușcați, lângă mașină, pe traseul Leușeni-Ialoveni-Chișinău, iar cadavrele altor doi tineri au fost descoperite într-un automobil, în apropiere de Mănăstirea Sf. Andrei din Durleşti. Deși procurorii susțin că lucrează zilnic la acest dosar, autorul asasinatelor nu a fost încă identificat. Pe lângă cele două crime de la Durlești și Ialoveni, un grup de polițiști și procurorii anchetează și ipoteza că autorul asasinatelor ar fi fost implicat și în alte șase infracțiuni, produse în perioada 2007-2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
17,45 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,6 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău