Nicolae Negru despre războiul hibrid din R. Moldova: dacă azi Rusia nu a reușit să își pună în funcție diversioniștii, asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate întâmpla mâine
-
13 Martie 2023 15:15
Destructurarea de către autoritățile de la Chișinău a rețelei coordonate de la Moscova, cu anumite legături inclusiv cu compania privată de mercenari ruși Wagner, confirmă că Rusia duce în Rep. Moldova un război hibrid. Scopurile Moscovei sunt clare – să schimbe conducerea Rep. Moldova cu o guvernare loială, care să fie împotriva Ucrainei și Uniunii Europene, spun analiștii. Ei consideră că este nevoie de o intensificare a eforturilor autorităților de la Chișinău pentru a diminua riscurile războiului hibrid, scrie Radio Chișinău.
Rep. Moldova se află într-o situație foarte dificilă în care războiul hibrid și încercările de destabilizare ale Federației Ruse capătă intensitate, consideră analistul Nicolae Negru. În opinia sa, menținerea stabilității trebuie să fie un efort comun al autorităților de la Chișinău, dar și al partenerilor externi în condițiile în care stabilitatea Rep. Moldova face parte din planul de apărare al Ucrainei.
„Fiindcă dacă vine aici un guvern vasal Rusiei, situația se complică și pentru Ucraina. Pentru faptul că armata rusă se află în regiunea transnistreană, care reprezintă o gaură neagră. Nu știm deocamdată ce se întâmplă acolo și ce forțe sunt. Știm doar că sunt cam 1500-1600 de militari ruși, dar nu știm nimic de trupele paramilitare ale separatiștilor, finanțate de Moscova, și care, conform unor informații, ar ajunge la 10-15 mii de oameni”, spune Nicolae Negru.
Chiar dacă în prezent autoritățile spun că nu există un pericol militar în Rep. Moldova, regiunea separatistă transnistreană constituie o amenințare permanentă în acest sens, este de părere Nicolae Negru.
„Un pericol militar nu există acum dar el poate apărea un asemenea pericol. E o situația critică care merită o atenție permanentă. Dacă azi am reușit, Rusia a suferit înfrângere- nu a putut să își pună în funcție coloana a cincea, agenții de influență, diversioniștii, care au fost trimiși aici în republică - asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate întâmpla mâine ” susține Nicolae Negru
În privința protestelor organizate de Partidul Șor, susținute de Moscova la Chișinău, ”autoritățile reușesc, deocamdată, să meargă pe acest drum foarte îngust, de oscilare între democrație, pluralism și necesitatea luării unor măsuri de securitate a ordinii publice și constituționale”, mai spune Nicolae Negru.
Iulian Groza, directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), membru al Consiliului Suprem de Securitate din partea societății civile, recunoaște că riscurile de amenințare hibridă împotriva Rep. Moldova au crescut în ultima perioadă.
El apreciază efortul și modul în care autoritățile de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor externi, gestionează situația.
„Scopul acestor acțiuni este de a folosi aceste vulnerabilități, inclusiv cele dictate de războiul Rusiei în Ucraina pentru a slăbi instituțiile noastre, de a schimba regimul din Moldova. Situația este dictată de un risc înalt de amenințări la adresa securității naționale de natură hibridă, care încearcă să promoveze dezinformarea, propaganda, folosirea interpușilor locali în acțiuni ilegale cu obiectiv de destabilizare. Toate aceste lucruri ridică un nivel înalt de anxietate inclusiv în societate. Pe de altă parte, e4ste de apreciat că autoritățile întreprind acțiuni pentru a descuraja, a preveni și a contracara astfel de acțiuni, inclusiv cu partenerii internaționali ceea ce poate să contribuie și la întărirea rezilienței instituțiilor dar și capacităților de a face față acestor amenințări” susține Iulian Groza.
Poliția a anunțat că a destructurat o rețea coordonată de la Moscova care urmărea să destabilizeze situația din R. Moldova, inclusiv la protestele organizate ieri de Mișcarea pentru popor, coagulată în jurul Partidului Șor, în acest sens fiind reținute șapte persoane.
Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu există legătură directă între coordonatorul de la Moscova al acestei rețele și compania militară privată rusă ”Wagner”.
Potrivit președintelui Parlamentului, Igor Grosu, acțiunile acestei rețele și a protestatarilor urmăresc să oprească procesul de integrare în Uniunea Europeană a Rep. Moldova, pentru a o putea folosi în războiul pe care Rusia îl duce cu Ucraina.
Ministra de Interne, Ana Revenco, a dat asigurări că toți cei implicați în încercările de destabilizare vor fi pedepsiți.
La sfârșitul săptămâni trecute, oficiali de la Casa Albă avertizau că serviciile secrete ale Rusiei intenționează să declanșeze o insurecție împotriva Guvernului de la Chișinău cu scopul de a instala o conducere pro-rusă.