Nicolae Negru, despre noul CMC: Vom asista la o alianță ascunsă, obscură între cele două forțe politice MAN și PSRM

  • 04 Decembrie 2023 13:07
Nicolae Negru, despre noul CMC: Vom asista la o alianță ascunsă, obscură între cele două forțe politice MAN și PSRM

Prima ședință, de constituire a noului Consiliu Municipal Chișinău, va avea loc în această săptămână, pe 7 decembrie. Nicio formațiune nu deține majoritatea, astfel că în CMC mai degrabă va fi creată o coaliție obscură, susțin analiștii politici. Ei cred că partidul actualului primar, Ion Ceban, va încerca să-și păstreze aparențele de partid pro-european, acesta declarând că va purta discuții cu toate fracțiunile despre proiectele pentru municipiul Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Consiliul municipal Chișinău urmează să se convoace în prima ședință a aleșilor locali, joi, pe 7 decembrie, potrivit unei decizii a Comisiei Electorale Centrale.

Cele mai multe mandate le dețin partidele MAN și PAS, câte 20 din totalul de 51 de consilieri. Astfel, nicio formațiune nu are majoritatea de 26 de consilieri în CMC.

Analistul politic Nicolae Negru crede că Mișcarea Alternativa Națională a lui Ion Ceban și PSRM, partidul din care a făcut parte anterior, vor încerca să coopereze printr-o alianță obscură, printr-o înțelegere ce nu va fi făcută publică. Cele două partide au împreună 26 de mandate, observă analistul:

„Vom asista, mai degrabă, la o alianță ascunsă, obscură între cele două forțe politice MAN și PSRM. Deci, s-ar putea să coopereze, să-și coordoneze acțiunile pe ascuns, în culise, ca să rămână fiecare pe poziția sa în fața simpatizanților, adică să nu arate socialiștii că au cedat în fața lui Ceban sau că Ceban a cedat în fața socialiștilor. Împreună ei au 26 de mandate, tocmai ceea ce le permite..., adică majoritatea, dar sunt acolo și consilieri independenți. S-ar putea să participe și ei”, a declarat Negru.

Partidul PAS a declarat că nu va face coaliție cu nici o formațiune politică din actualul CMC și va rămâne în opoziție. Pe de altă parte, expertul WatchDog, Valeriu Pașa, crede că fracțiunea PAS va fi și în acest consiliu o opoziție ineficientă primarului Ion Ceban. El mai crede că în noul consiliu vor exista alianțe conjuncturale, nu o majoritate oficială, astfel încât partidul lui Ion Ceban să-și păstreze aparența de proeuropean:

„Se vor crea majorități circumstanțiale, cu interese de corupție. Coalițiile formale nu sunt bune pentru interesele de corupție, pentru că ele se bazează pe reguli, voturile sunt evidente. Sunt interese politice. Este evident că socialiștii, cei afiliați lui «Șor» vor vota tot ceea ce este în interesul lui Ceban, pentru că asta este comanda pe care o au de la Moscova, însă lui Ceban nu-i este convenabil să fie într-o coaliție formală cu partidele pro-ruse, pentru că el încearcă să-și ascundă «identitatea». În același timp, «PAS» care a organizat dezastruos campania electorală, a ratat ocazia de a da majoritatea în Consiliul Municipal, vor fi în opoziție. Nu cred că vor face o opoziție eficientă primarului Ceban, la fel cum n-au făcut-o nici în iterația trecută a Consiliului Municipal. Deci, Ceban va face ce va vrea el”, a menționat Pașa.

După alegerile din 5 noiembrie Consiliul municipal Chișinău va fi reprezentat de șapte formațiuni politice. PAS va avea 20 de mandate de consilier, MAN, la fel, 20 de mandate, PSRM – 6 mandate, PCRM -2, iar Partidul Renaștere, Platforma DA și formațiunea Partidul Nostru – câte un mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău