Nicolae Negru, despre eșuarea alegerilor de la Bălți: „Pasul următor trebuie să fie verificarea surselor de finanțare ale tuturor partidelor, scoțându-le în afara legii pe cele care există din bani furați sau străini” (Revista presei)

  • 08 Decembrie 2021 09:47
Nicolae Negru, despre eșuarea alegerilor de la Bălți: „Pasul următor trebuie să fie verificarea surselor de finanțare ale tuturor partidelor, scoțându-le în afara legii pe cele care există din bani furați sau străini” (Revista presei)

Percheziții în biroul și imobilele „cămătarului” de la CNA Ghenadie Tanas, titrează Ziarul de Gardă. Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii anticorupție efectuează, în aceste momente, percheziții în biroul de serviciul al șefului Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA) Ghenadie Tanas, subiect al mai multor investigații ale Ziarului de Gardă. Într-o investigație publicată ieri, Ziarul de Gardă oferă detalii noi despre averea „milionarului în euro” din instituția abilitată să lupte cu corupția, numit recent de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”. Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chișinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate. Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA, relevă Ziarul de Gardă.

Alegerile de la Bălți, în impas. Candidatul PSRM anunță că se retrage din cursă, scrie Adevărul. Nesterovschi a declarat că pledează pentru anularea acestui scrutin și organizarea alegerilor locale repetate.

După excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Bălți, „pasul următor trebuie să fie verificarea surselor de finanțare ale tuturor partidelor, scoțându-le în afara legii pe cele care există din bani furați sau străini”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. În același context, autorul subliniază că „încălcarea legii electorale nu e o bagatelă, o abatere măruntă. Limitarea cheltuielilor și interdicția de a folosi bani nedeclarați, murdari, în campania electorală e o practică europeană, una esențială, pe care o asigură CEC, iar candidata Partidului „Șor” a încălcat-o în mod flagrant, sfidător. Sistemul vechi, reprezentat de Plahotniuc, Șor, Platon, Dodon etcetera dă o bătălie decisivă, pe viață și pe moarte pentru a investi în continuare bani furați, a investi în politică, în campania electorală. A fost o încercare de minte, un test al noii guvernări. Dacă CEC, care insistă asupra respectării Codului Electoral, nu acționa sau pierdea în justiție și reprezentanta sacului cu bani devenea primar al celui de-al doilea ca mărime oraș din Republica Moldova, perspectiva schimbării se îngusta cu mult, dacă nu chiar se închidea cu totul. Nu există ieșire acolo unde banul e deasupra legii, a dreptății”, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău