Nicolae Negru: Cum a ajuns retorica „șmecheră” a lui Dodon în programul unui guvern „tehnocrat”? (Revista presei)

  • 23 Noiembrie 2019 13:44
Nicolae Negru: Cum a ajuns retorica „șmecheră” a lui Dodon în programul unui guvern „tehnocrat”? (Revista presei)

Revista presei 23 noiembrie 2019

”Care este prețul lui „cu orice preț”? se întreabă într-un editorial peublicat pe jurnal.md de Mircea V. Ciobanu. ”Aparent, se produc mereu surprize, dar în realitate, nimic mai previzibil decât politica moldovenească. Poți să greșești termenele, nu și esența. Era de la sine înțeles că mariajul (recte: concubinajul politic) dintre ACUM și PSRM se va destrăma. Când? Exact atunci când reforma justiției avea să-l amenințe personal pe Igor Dodon. Aparent, coaliția situațională se mai putea prelungi, dar – fiindcă la noi totul depinde de numiri, nu de calitatea legilor – dacă nu se ajungea la selectarea unui procuror independent, toate celelalte își pierdeau rațiunea de a fi. (...) Dar tot ce s-a întâmplat pe perioada guvernării Sandu nu este o experiență inutilă. Mai întâi, s-a văzut că se poate guverna calm și eficient, atrăgând privirile binevoitoare ale lumii, aducând bani reali în vistierie, dejucând scenarii și scheme”, crede autorul. El subliniază că ”guvernul este, fără nicio excepție, rodul gândirii căpșunarului de la Condrița. Dar responsabilitatea pentru înscăunarea lui revine nu doar PSRM și PDM, ci și p e r s o n a l fiecăruia din cei 62 de deputați care l-a învestit. Care a transmis, astfel, toată puterea noului oligarh al RM. (...)  Acum, în logica jocului, s-ar cuveni ca democrații să participe, împreună cu Blocul ACUM, la demolarea proiectului personal al lui Igor Dodon. Lăsându-l fără guvern și fără parlament. Cu orice preț, da. Doar că această idee poate fi luată în calcul numai după și în funcție de cine va fi numit procuror general”, subliniază Mircea V. Ciobanu.

Guvernul „tehnocrat” condus de Ion Chicu acționează ca unul geopolitic cu sens invers, mergând în prima sa vizită la Moscova și mai și cerșind bani de la Putin”, remarcă editorialistul Nicolae Negru, într-un text publicat de Ziarul Național. ”A cere un împrumut, a te îndatora în fața Rusiei, după ce ai primit o lovitură de cnut sau nagaică (embargouri și introducerea de taxe vamale, contrare acordului de liber schimb), pentru că ai îndrăznit să semnezi Acordul de asociere cu UE, când ți s-a poruncit să nu semnezi, seamănă a gest sadomasochist amestecat cu sindromul Stockholm. Chicu o fi considerând că bătaia e semn de iubire, ca în folclorul interlopilor ruși?”, se întreabă autorul. O altă întrebare pe care și-o pune Nicolae Negru este: ”Cum a ajuns retorica „șmecheră” a lui Dodon în programul unui guvern „tehnocrat”?”, cu referire la politica externă. ”Acum, printre „obiectivele importante” de politică externă, implementarea Acordului de asociere cu UE figurează abia cu numărul 5 în programul de guvernare al lui Chicu, primele fiind – ați ghicit! – „…aprofundarea paralelă a relațiilor atât cu Vestul, cât și statele din Est” și „intensificarea eforturilor” pe direcția „recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova”, obsevăr autorul.

Analistul politic, Igor Boțan, subliniază că revenirea la cooperarea firească dintre Patidul Socialiștilor și Partidul Democrat înseamnă intrarea Republicii Moldova într-un fel de stagnare. În situația actuală, Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu Republica Moldova, dar nu va exista o relație calitativ nouă, care să permită Moldovei o dezvoltare, a menționat expertul citat de IPN. „Trebuie să vedem care sunt interesele din umbră pentru ca acest Guvern să-și atribuie calificativele respective. Dacă ne uităm foarte atent la situația pe care o avem, pentru a dezghioca și a înțelege ce se urmărește, trebuie să luăm documentele. Primul document pe care trebuie să-l avem în față este programul președintelui Igor Dodon, care a fost votat și acceptat de către cetățeni în toamna anului 2016. Peste un an avem alegeri prezidențiale și nu este întâmplător că Guvernul și-a atribuit sieși acest mandat pentru un an de zile”, a remarcat igor Boțan.

Expertul mai spune că a văzut care sunt interesele Partidului Democrat care a transmis un mesaj foarte clar că nu este interesat de alegeri parlamentare anticipate. Totodată, nu trebuie uitat faptul că PDM pleda anterior pentru alegerile anticipate pe 6 septembrie. ”Toate aceste lucruri sunt legate de cele trei comisii parlamentare de investigare a ceea ce se numește uzurparea puterii de stat, furtul miliardului, concesionarea Aeroportului și alte lucruri în care protagoniști sunt membri marcanți sau persoane afiliate cu PDM”, a spus el.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău