Nicolae Negru: Cine mai crede în sinceritatea „disocierilor” din partea blocului „ACUM”? (Revista presei)

  • 01 Octombrie 2019 09:47
Nicolae Negru: Cine mai crede în sinceritatea „disocierilor” din partea blocului „ACUM”? (Revista presei)

Revista presei - 1 octombrie.

Ziarul Național revine la discursul lui Dodon de la ONU. Nicolae Negru se în treabă într-un comentariu, după aceasta „cine mai crede în sinceritatea „disocierilor” din partea blocului „ACUM”? Ni s-a promis „fără geopolitică”, dar, în realitate, avem geopolitică dublă, alternativă, ambele variante fiind adevărate, deși se exclud reciproc. Dar nu-i bai. La urma urmei, ce contează dacă a fost ocupație sau „eliberare”, război moldo-rus sau „război civil” – ironizează autorul. Și dacă se confirmă că Putin vrea să refacă, până în 2024, URSS, vom fi, cum s-ar spune, la locul potrivit, în momentul potrivit. Poate ne va plăcea atât de mult, încât vom uita de „integrarea europeană”, comentează autorul.

Cotidianul reține reacția lui Igor Dodon, care se arată surprins de criticile prim-ministrei Maia Sandu și președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, după discursul acestuia rostit de la tribuna ONU, în care nu a pomenit despre retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Comentând declarațiile Maiei Sandu cum că a dat dovadă de lipsă de bărbăție prin discursul său de la tribuna ONU, după ce a evitat să vorbească despre necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, Dodon a subliniat că „dacă relațiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase și Maia Sandu erau și astăzi în opoziție”. Într-un interviu pentru Tribuna el a declarat că nu dă importanță „descărcărilor unor emoții sau frustrări care să afecteze relațiile noastre”.

Judecătorii din Moldova – o forță retrogradă sau rezistență în fața abuzurilor?” – întrebare pusă de Corneliu Ciurea într-un comentariu pentru Tribuna referitor la Adunarea Generală a Judecătorilor și demiterea membrilor CSM. Potrivit autorului, „supărarea sinceră a judecătorilor nu poate fi pusă la îndoială, căci într-un termen scurt ei au devenit ținta predilectă a tuturor săgeților otrăvite ale guvernării și un posibil țap ispășitor pentru eșecurile extrem de probabile în domeniul justiției. Autorul scrie că guvernarea nu poate câștiga lupta exclusiv prin presiuni și represalii, iar comportamentul ei recent a devenit în mod suprinzător extrem de asemănător cu cel al fostei guvernări”.

Mold-street scrie despre procurorul căruia i-au fost încredințate două dintre cele mai de rezonanță dosare, care au lăsat fără imunitate parlamentară patru deputați. Este vorba de Victor Muntean care gestionează dosarul legat de Unibank și felul în care un grup de persoane au ajuns acționari la această bancă, implicată ulterior în schema furtului miliardului, și dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Mold-street notează că procurorul Victor Muntean a fost decorat ca „cel mai bun în profesie”, dar și sancționat disciplinar pentru „îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu”. El a gestionat mai multe dosare importante. De exemplu, de 10 ani investighează dosarul devalizării și distrugerii fabricii de sticlă din Florești, din care între timp nu a mai rămas practic nimic, scrie Mold-street.

„Revizuirea „dosarelor Țopa” între CtEDO și noua guvernare” – titrează Ziarul de Gardă, care notează că oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa au depus, la Curtea Supremă de Justiție, trei recursuri în anulare, în dosarele penale în care au fost condamnați anterior la 10 și, respectiv, 15 ani de închisoare. Viorel Țopa susține că „este vorba despre două dosare fabricate de Plahotniuc și considerate persecuții politice de INTERPOL și de alte instituții”, iar comunicarea cazului de către CtEDO reprezintă „o ocazie pentru revizuire, cel puțin formală”, fără a avea vreo legătură cu schimbarea guvernării. Potrivit sentinței de condamnare din 2012, la 11 decembrie 2000, BEM, condusă în acel moment de Viorel Țopa, a acordat un credit de 1 milion de dolari companiei „Air Moldova Internațional”, iar ulterior o parte din bani a ajuns într-o companie offshore. Peste două zile, Viorel Țopa a demisionat din funcția de președinte al BEM. Apărător al lui Viorel Țopa în acest dosar a fost Andrei Năstase, amintește Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău