Nicolae Negru: „Ultima paradă militară la Moscova?” (Revista presei)
-
03 Mai 2022 09:29
Revista presei - 3 mai 2022.
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se întreabă dacă pe 9 mai va fi „Ultima paradă militară la Moscova?”. Ce „victorii” le va prezenta Putin rușilor de data aceasta nu știe nimeni, dar toată lumea e de acord că el are nevoie urgentă de o ieșire onorabilă din situația în care s-a pomenit din propria inițiativă. Propagandiștii săi sperie lumea cu o lovitură nucleară, convinși că Patriarhul Kiril le va asigura intrarea în rai, însă Vestul nu pare impresionat. Manifestând prudența necesară în relațiile cu un smintit, el nu renunță să ajute Ucraina, promițând un răspuns adecvat. Pentru Elizabeth Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, victoria Ucrainei în război trebuie să devină un „imperativ strategic” al Occidentului. Rusia trebuie să părăsească nu doar teritoriile ocupate după 24 februarie, ci și cele anexate cu opt ani în urmă, Crimeea și părți ale regiunii Donbas, a afirmat ea într-un discurs ținut la Londra. E puțin probabil ca, după atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina, rușilor să le fie rușine să mai organizeze parade militare. Oricum, parada din acest an ar putea să fie ultima pentru Rusia în rolul ei de supraputere, iar amenințările rușilor de a „repeta” anul 1945 să fie întâmpinate cu zâmbete ironice”, scrie Nicolae Negru, în Ziarul Național.
Portalul Anticorupție reține declarația ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba: „Moldova, Ucraina și Europa nu au nevoie de alt front în Transnistria”. Ucraina, Moldova și toată Europa vor ține sub control o eventuală escaladare în Transnistria pentru a preveni crearea unui alt front, a spus ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în cadrul unei întâlniri comune cu omologul său danez, Jeppe Kofod la Kiev. Șeful diplomației ucrainene a menționat că Ucraina va continua să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și va coopera cu Chișinăul în această direcție. Totodată, el a spus că Ucraina se aștepta la un răspuns mai bun din partea Moldovei la cererile de sprijin la începutul invaziei ruse. „Moldova nu are nevoie de alt front în Transnistria, Ucraina nu are nevoie de acest front. Sunt convins că nici Europa nu are nevoie de el. Prin urmare, împreună vom opri o eventuală escaladare și vom menține situația sub control”, a mai spus oficialul ucrainean. Potrivit publicației britanice „The Times”, care citează surse din serviciile secrete ucrainene, există „o serie de indicatori” care denotă că Rusia pregătește un atac asupra Moldovei în viitorul apropiat. În special, informațiile ucrainene înregistrează anumite activități pe aerodromul de la Tiraspol, scrie Anticorupție.
Analistul politic Igor Boțan crede că incidentele din regiunea transnistreană de săptămâna trecută și câteva tentativele de dezinformare ulterioare au avut scopul să testeze „gradul de pregătire a Tiraspolului pentru implicarea în război”, arătând că transnistreni nu sunt gata să devină „carne de tun”. El a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă ieri, pe 2 mai, când, potrivit unor știri care s-au dovedit false, la Tiraspol urma să fie publicat un apel către Vladimir Putin pentru a interveni în apărarea cetățenilor ruși. „Este adevărat că Transnistria este în totalitate la cheremul Kremlinului din punct de vedere militar și al influenței serviciilor secrete rusești, dar cercurile de la Tiraspol au propriile interese economice”, a spus Boțan. El a explicat că, din cauza războiului din Ucraina, regiunea transnistreană mai poate întreține doar prin intermediul Chișinăului legături economice cu străinătatea. Acestea îi sunt vitale, asigurându-i acces la medicamente și alimente, pe care regiunea transnistreană nu și le poate procura altfel. Europa Liberă amintește că, pe 30 aprilie, canalul de Telegram NEXTA Live a publicat o presupusă fotografie a unui număr din viitor al ziarului din regiunea transnistreană, „Pridnestrovie”, conținând un articol cu îndemnul către Putin. Redactorul șef al ziarului a dezmințit că intenționează să publice un asemenea apel, spunând că ziarul nu avea planificată vreo apariție pe 2 mai. Igor Boțan crede că toate acestea au mai testat reacția Kievului, Chișinăului și a Bucureștiului la o posibilă antrenare a regiunii în război prin sugerarea unui „al doilea front” în spatele Ucrainei. Dar în primul rând au arătat poziția șubredă a unei regiuni transnistrene înghesuită între Ucraina care se află în război și este gata să se apere și malul drept al Nistrului, care este hotărât să nu admită escaladarea. În timp ce încearcă să nu irite Kremlinul, cei de la Tiraspol „înțeleg că trebuie să transmită mesajul că nu vor să fie folosiți pe post de carne de tun în această stratagemă pe care o dezvoltă Moscova”, mai spune Igor Boțan, la Europa Liberă.
În contextul provocărilor de la Tiraspol, Vitalie Vovc scrie într-o analiză pentru Deschide că „În chiar ziua „atentatelor” au fost filmate cozi la punctele de trecere spre... Republica Moldova... Se pare că cetățenii Transnistriei nu prea vor „eliberați”! Mai mult ca atât, ei nu vor să lupte pentru „lumea rusă”! Să nu uităm acest detaliu, subliniază autorul. Am intrat într-o zonă de turbulență sporită și riscurile sunt foarte mari, cel puțin până pe 9 mai. Reacția ucrainenilor care au declarat că nu vor ezita să riposteze oricăror mișcări ostile din Transnistria, dar și un video care ar fi arătat deplasări de trupe americane spre frontiera cu Republica Moldova (chiar dacă acest video pare un fake), se pare că au contribuit mult la „calmarea spiritelor”. Referindu-se la declarația președintei că vom finanța armata națională, autorul subliniază că o armată modernă ne va costa excesiv de scump și chiar dacă am reuși s-o "creăm", e absolut steril, nu facem nimic împotriva unui agresor potențial. În acest context, conchide autorul: re-Unirea nu este un moft „naționalist”, este o condiție vitală de supraviețuire în contextul de astăzi”.