Nicolae Negru: „Se coace votul protestatar” (Revista presei)

  • 17 Ianuarie 2019 09:42
Nicolae Negru: „Se coace votul protestatar” (Revista presei)

Presa de la Chișinău relatează despre un nou dosar pe numele fostului premier, Vlad Filat, transmis în judecată de către procurori. Acesta este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul unei firme de consultanță din SUA.

Ziarul de Gardă îl citează pe avocatul fostului premier, Victor Munteanu, care afirmă într-un comunicat de presă că dosarul penal în privința lui Vlad Filat, ”este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019”. Contactat de ZdG, avocatul Victor Munteanu a declarat că „speranța lui Vlad Filat în acest dosar este că acesta va fi unul echitabil, în primul rând va fi unul public, va fi oferită posibilitatea de a face expertizele cuvenite și nu se va proceda ca în dosarul penal precedent, în care toate garanțiile unui proces corect au fost neglijate și majoritatea cererilor făcute către instanța de judecată au fost respinse”.

Postul de televiziune TV8 se referă la un incident reclamat anterior de către  Igor Grosu, candidatul desemnat al ACUM pentru circumscripția 20 Strășeni, unde o colectoare de semnături ar fi fost agresată de necunoscuți. Inspectoratul General de Poliție afirmă, pe de altă parte că declarațiile candidatului ”nu corespunde realității”. În replică, Igor Grosu afirmă că știe despre faptul că poliția a discutat cu colegii săi din Strășeni, însă susține că aceștia nu au discutat și cu femeia care a fost victimă a agresiunii. Totodată, acesta a precizat că ea nu dorește să depună o plângere la poliție pentru că nu are încredere în organele de drept, notează TV8.

Portalul Anticorupție scrie că soția și avocații lui Gheorghe Petic, președinte al organizației teritoriale Ungheni a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, care este cercetat în arest pentru acuzații de viol, au reclamat mai multe abuzuri admise în cadrul anchetei și în timpul ședințelor de judecată. Apărătorii au semnalat că partea vătămată nu a fost prezentă la primele 16 ședințe de judecată și a făcut act de prezență doar la insistența lor. Apărătorii lui Gheorghe Petic, au subliniat din start că clientul lor este o persoană cu statut de deținut politic. „Cauză penală a fost investigată foarte rapid, în decurs de 29 de zile. Procedura presupune efectuarea a șase expertize; una dintre acestea nu a fost prezentată până acum în instanța de judecată, deși organul de urmărire penală a dispus acest lucru”, a declarat avocata Angela Istrati, relatează Anticorupție.md. 

Guvernul a oferit unei firme cu fondatori din Cipru drepturi exclusive la serviciile de dializă”, titrează Mold-Street. La finele anului trecut Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins de la 12 ani la 25 de ani perioada proiectului de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul serviciilor de dializă, oferindu-i partenerului privat și unele drepturi exclusive în domeniu.

În consecință BB-Dializa SRL, deținută de BB-Hamodialyse Limited din Cipru, companie ce implementează din anul 2014 proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă existente și de creare de centre noi, a obținut drepturi exclusive pe piața moldovenească.

Astfel, Guvernul și-a asumat un moratoriu privind inițierea altor proiecte de PPP în domeniul serviciilor de dializă pe perioada de valabilitate a contractului de parteneriat public-privat prevăzută, adică pentru 25 de ani.

Portalul Tribuna publică o opinie a analistului Nicolae Negru referitoare la procesul electoral.

Multă lume strânge semnături, nu și-a făcut publice strategiile, programele electorale. Practic nu am văzut un partid să facă lucru acesta. Undeva la lansare poate s-a spus câte ceva ce au de gând să propună oamenilor, alegătorilor, dar la modul serios, în așa mod încât să ajungă la alegători, nici un partid nu a făcut acest lucru. Partidul de guvernământ este în avantaj, fiindcă lumea îi cunoaște într-un fel, dar ceilalți, mă refer la opoziție ar trebui să fie mai activi în acest sens. Trebuie să aducă mesajul lor mai repede la alegători ca ei să fie pregătiți. Mai este încă un aspect, se coace votul protestatar, ar putea fi foarte puternic în aceste alegeri”, a opinat Nicolae Negru.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău