Nicolae Negru: „Pentru a propune persoanele care trebuie sancționate de UE, serviciile secrete din R. Moldova trebuie să lucreze cu cele din Ucraina, UE și Statele Unite, din România în primul rând”

  • 25 Aprilie 2023 15:28
Nicolae Negru: „Pentru a propune persoanele care trebuie sancționate de UE, serviciile secrete din R. Moldova trebuie să lucreze cu cele din Ucraina, UE și Statele Unite, din România în primul rând”

Oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și cei care le execută comenzile în încercările lor de a destabiliza Rep. Moldova, se vor regăsi pe lista persoanelor propusă de autoritățile Rep. Moldova pentru a fi sancționate de UE, consideră analistul Nicolae Negru. Crearea acestui instrument în regim de urgență a fost dictată de realitățile geo-politice fără precedent din regiunea noastră, mai spune analistul, transmite Radio Chișinău.

La aproximativ două luni de când a fost propusă, de către șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în Consiliul Afaceri Externe al UE, de luni, 24 aprilie, a fost adoptată crearea regimului de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Rep. Moldova.

În urma consultărilor între instituții, dar și cu partenerii externi, autoritățile de la Chișinău, după exemplul Kievului,  vor fi cele care vor propune lista persoanelor pentru a fi sancționate, susține analistul Nicoale Negru.

”Cine să știe mai bine decât Ucraina, și în cazul nostru Chișinăul, SIS-ul, persoanele care se implică, cum se implică. În primul rând serviciile secrete vor trebui să se lucreze în acest sens, în colaborare și cu Ucrainenii, cu serviciile secrete din UE și Statele Unite, din România în  primul rând  ”

Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și cei care le execută comenzile ar putea fi cap de listă pentru a fi sancționați de Uniunea Europeană, consideră Nicolae Negru.

”Toți trei au fugit de justiție. Se cunoaște rolul lor negativ în acapararea instituțiilor de stat, proliferarea corupției, spălarea de bani murdari. Anumite probleme geo-politice apar în legătură cu imixtiunea lor în politicul moldovenesc. Banii murdari pe care ei îi folosesc pentru a mitui alegătorii. Desigur că pe listă ar putea intra și cei care le execută comenzile: unii așa-numiții politicieni din Partidul Șor care organizează proteste plătite, același Pavel Verejanu, de la Orhei, poate și Marina Tauber, anchetată de Procuratura Generală”

Includerea unor cetățeni din Rep. Moldova trebuie să aibă girul SIS și al Procuraturii pentru a nu a avea de suferit oameni nevinovați, mai consideră Nicolae Negru.

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor se regăsesc și pe lista de sancțiuni a Marii Britanii și Statelor Unite.

Amintim că, în repetate rânduri, autoritățile de la Chișinău, dar și cele de la Kiev, au avertizat despre interceptarea unor planuri ale Federației Ruse de destabilizare a Rep. Moldova, inclusiv de preluare a puterii prin lovitură de stat. 

La mijlocul lunii martie, Poliția Națională a anunțat despre destructurarea unei grupări coordonată de la Moscova care urmărea să transforme în acțiuni violente, protestele plătite din centrul Capitalei organizate de Mișcarea pentru popor, coagulată în jurul Partidului Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău