Nicolae Negru: „Patria criminală”. Cazul lui Brăguță e comparabil cu furtul miliardului (Revista presei)

  • 08 Septembrie 2017 09:23
Nicolae Negru: „Patria criminală”. Cazul lui Brăguță e comparabil cu furtul miliardului (Revista presei)

Revista presei din 8 septembrie

„Plahotniuc vrea ca toți să tremure în fața lui. Dacă nu tremuri, te bagă la dubă”, titrează Adevărul, care-l citează pe liderul PL, Mihai Ghimpu. El a declarat la ProTV că în spatele reținerii lui Dorin Chirtoacă, dar și a celorlalți liberali stă liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Mihai Ghimpu consideră că Vlad Plahotniuc s-ar răzbuna pe liberali pentru că i-a spus anumite nemulțumiri direct în față, inclusiv privind procuratura. Referindu-se plecarea lui Iurie Dârda din formațiune, el a declarat că acesta a fost constrâns și că s-au făcut presiuni asupra deputatului. ”Era clar pentru mine că are presiuni, are controale, se vedea de la sine. Nu-mi răspundea la telefon, pentru mine era clar că este constrâns”, a menționat Ghimpu.

Mold-street relevă „Cine este de vină că nimeni nu a cerut ca 4 firme din grupul Shor să returneze 13 miliarde lei”.  Companiiile Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL și Voximar Grup SRL ce fac parte din așa-zisul Grup Shor au primit până pe 24 noiembrie 2014, credite în valoare de 13,1 miliarde de lei de la Banca de Economii, arată raportul Kroll. Până în prezent contra acestor companii nu a fost inițiat nici-un proces în instanțele din Chișinău.  Fostul premier Ion Sturza atenționa că până la expirarea termenului de prescripție în privința creditelor neperformante luate de grupul Shor de la Banca de Economii au rămas câteva zile și că din cauza lipsei de acțiune din partea BNM miliardele nu vor putea fi recuperate, citim pe portalul Mold-street.com.

Ziarul Național citează un comunicat de presă al BNM se arată că lichidatorii celor trei bănci implicate în „furtul miliardului” au inițiat 168 de acțiuni în judecată pentru recuperarea creditelor în valoare de peste 13,5 miliarde de lei. Banca centrală nu oferă și nume de companii atacate în judecată, dar Newsmaker.md a scris, cu referire la un răspuns pe care l-au primit avocații lui Veaceslav Platon de la Judecătoria Chișinău, că mai multe firme afiliate lui Șor, care au luat credite de cinci miliarde de lei de la cele trei bănci, nu au niciun dosar pornit pentru recuperare a banilor. BNM anunță că, din momentul retragerii, pe 16 octombrie 2015, a licențelor Băncii de Economii S.A., BC „Banca Socială” S.A. și B.C. „Unibank” S.A. și până la data de 3 iunie curent, lichidatorii acestora au încasat de la acestea peste 847,660 de milioane de lei.

„Patria criminală”, așa se întitulează editorialul semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național de astăzi. „Cazul lui Brăguță e comparabil pe o scară simbolică cu furtul miliardului. Diferă doar proporțiile, originea, esența e aceeași, scrie editorialistul. Ambele reflectă natura putredă, paralizia instituțiilor statului. Republica Moldova și-a demonstrat încă o dată caracterul eșuat, dar niciunul dintre șefii instituțiilor care l-au ucis pe Brăguță nu pare să fi fost tulburați în măreția lor. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor „sfătuiți” să plece „cu capul sus”. Niște polițiști au asistat pasiv, adică au participat la uciderea lui Brăguță, în loc să-l apere, alți polițiști, de la CNA, Procuratura Generală, au asistat pasiv, adică au participat la furtul miliardului, în loc să le dea pestă mâni, să-i aresteze pe hoți. Deținuții care l-au bătut cu picioarele pe Brăguță, polițiștii care au asistat pasiv în loc să-i sară în ajutor, așa cum îi obligă funcția, aceștia suntem noi. Ambele cazuri îți provoacă un profund sentiment de rușine pentru noi, pentru statul Republica Moldova, te fac să te gândești cum să fugi mai repede din această „patrie” criminală”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

„Criminală este susținerea mediocrităților de către autoritățile în domeniu, scrie Mircea V. Ciobanu în Jurnal de Chișinău. Or, de fiecare dată, cu ele se apără decidenții. Iar mediocritatea, avansând, devine nu numai arogantă, ci și agresivă. Autorul se întreabă  care ne sunt culmile atinse după trei decenii de luptă pentru limbă și alfabet, după un sfert de secol de libertate și evoluție independentă”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău