Nicolae Negru: „Patria criminală”. Cazul lui Brăguță e comparabil cu furtul miliardului (Revista presei)

  • 08 Septembrie 2017 09:23
Nicolae Negru: „Patria criminală”. Cazul lui Brăguță e comparabil cu furtul miliardului (Revista presei)

Revista presei din 8 septembrie

„Plahotniuc vrea ca toţi să tremure în faţa lui. Dacă nu tremuri, te bagă la dubă”, titrează Adevărul, care-l citează pe liderul PL, Mihai Ghimpu. El a declarat la ProTV că în spatele reţinerii lui Dorin Chirtoacă, dar şi a celorlalţi liberali stă liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Mihai Ghimpu consideră că Vlad Plahotniuc s-ar răzbuna pe liberali pentru că i-a spus anumite nemulţumiri direct în faţă, inclusiv privind procuratura. Referindu-se plecarea lui Iurie Dârda din formaţiune, el a declarat că acesta a fost constrâns și că s-au făcut presiuni asupra deputatului. ”Era clar pentru mine că are presiuni, are controale, se vedea de la sine. Nu-mi răspundea la telefon, pentru mine era clar că este constrâns”, a menţionat Ghimpu.

Mold-street relevă „Cine este de vină că nimeni nu a cerut ca 4 firme din grupul Shor să returneze 13 miliarde lei”.  Companiiile Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Grup SRL și Voximar Grup SRL ce fac parte din aşa-zisul Grup Shor au primit până pe 24 noiembrie 2014, credite în valoare de 13,1 miliarde de lei de la Banca de Economii, arată raportul Kroll. Până în prezent contra acestor companii nu a fost iniţiat nici-un proces în instanţele din Chişinău.  Fostul premier Ion Sturza atenționa că până la expirarea termenului de prescripţie în privinţa creditelor neperformante luate de grupul Shor de la Banca de Economii au rămas câteva zile şi că din cauza lipsei de acţiune din partea BNM miliardele nu vor putea fi recuperate, citim pe portalul Mold-street.com.

Ziarul Național citează un comunicat de presă al BNM se arată că lichidatorii celor trei bănci implicate în „furtul miliardului” au inițiat 168 de acțiuni în judecată pentru recuperarea creditelor în valoare de peste 13,5 miliarde de lei. Banca centrală nu oferă și nume de companii atacate în judecată, dar Newsmaker.md a scris, cu referire la un răspuns pe care l-au primit avocații lui Veaceslav Platon de la Judecătoria Chișinău, că mai multe firme afiliate lui Șor, care au luat credite de cinci miliarde de lei de la cele trei bănci, nu au niciun dosar pornit pentru recuperare a banilor. BNM anunță că, din momentul retragerii, pe 16 octombrie 2015, a licențelor Băncii de Economii S.A., BC „Banca Socială” S.A. și B.C. „Unibank” S.A. și până la data de 3 iunie curent, lichidatorii acestora au încasat de la acestea peste 847,660 de milioane de lei.

„Patria criminală”, așa se întitulează editorialul semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național de astăzi. „Cazul lui Brăguță e comparabil pe o scară simbolică cu furtul miliardului. Diferă doar proporțiile, originea, esența e aceeași, scrie editorialistul. Ambele reflectă natura putredă, paralizia instituțiilor statului. Republica Moldova și-a demonstrat încă o dată caracterul eșuat, dar niciunul dintre șefii instituțiilor care l-au ucis pe Brăguță nu pare să fi fost tulburați în măreția lor. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor „sfătuiți” să plece „cu capul sus”. Niște polițiști au asistat pasiv, adică au participat la uciderea lui Brăguță, în loc să-l apere, alți polițiști, de la CNA, Procuratura Generală, au asistat pasiv, adică au participat la furtul miliardului, în loc să le dea pestă mâni, să-i aresteze pe hoți. Deținuții care l-au bătut cu picioarele pe Brăguță, polițiștii care au asistat pasiv în loc să-i sară în ajutor, așa cum îi obligă funcția, aceștia suntem noi. Ambele cazuri îți provoacă un profund sentiment de rușine pentru noi, pentru statul Republica Moldova, te fac să te gândești cum să fugi mai repede din această „patrie” criminală”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

„Criminală este susţinerea mediocrităţilor de către autorităţile în domeniu, scrie Mircea V. Ciobanu în Jurnal de Chișinău. Or, de fiecare dată, cu ele se apără decidenţii. Iar mediocritatea, avansând, devine nu numai arogantă, ci şi agresivă. Autorul se întreabă  care ne sunt culmile atinse după trei decenii de luptă pentru limbă şi alfabet, după un sfert de secol de libertate şi evoluţie independentă”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
19 °C
Furtună cu ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,1 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău