Nicolae Negru: „Înfrângerea Rusiei în războiul cu Ucraina, care nu este un act imposibil, îi va face pe liderii de la Tiraspol să-și regândească atitudinea și relațiile cu autoritățile centrale”

  • 02 Septembrie 15:58
Nicolae Negru: „Înfrângerea Rusiei în războiul cu Ucraina, care nu este un act imposibil, îi va face pe liderii de la Tiraspol să-și regândească atitudinea și relațiile cu autoritățile centrale”

Astăzi, 2 septembrie, se împlinesc 34 de ani de la formarea autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”. În contextul actual de securitate, rezolvarea conflictului transnistrean și integrarea regiunii este în conexiune directă cu victoria Ucrainei în războiul de agresiune al Rusiei, consideră analistul și editorialistul Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Evoluția separatismului transnistrean depinde și de felul în care se va sfârși războiul din Ucraina, susține analistul Nicolae Negru. Înfrângerea Rusiei, care nu este un act imposibil, va schimba poziția liderilor de la Tiraspol, a Moscovei dar și a Bruxelles-ului, crede editorialistul.

„Să ne imaginăm că Rusia suferă înfrângere, și lucrul acesta nu este imposibil. Ucraina nu va tolera enclavă rusească în spatele ei. Și se vor depune eforturi. Spun ucrainenii, nu vor intra pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul autorităților de la Chișinău, însă faptul înfrângerii Rusiei îi va face pe liderii de la Tiraspol să-și regândească atitudinea și relațiile cu autoritățile centrale”, a declarat Nicolae Negru pentru Radio Chișinău. 

O schimbare de atitudine a liderilor de la Tiraspol se poate deja constata în contextul în care anul acesta nu s-a organizat „tradiționala” paradă de marcare a autoproclamării regiunii, mai spune Nicolae Negru.

„Liderii de la Tiraspol nu sunt nici ei sinucigași, își dau seama că situația s-a schimbat radical, geopolitica în regiune este alta, tendințele sunt cu totul altele decât până acum. Armata ucraineană a demonstrat că Rusia este un colos cu picioare de lut care se mai ține doar datorită Chinei, relațiilor cu India; datorită faptului că unele state au nevoie de resursele energetice rusești. Liderii transnistreni văd posibilitatea ca Ucraina să devină membre UE și chiar a NATO, și, atunci, ce mai rămâne din ambițiile lor separatiste, în condițiile în care majoritatea dintre ei sunt cetățeni ai Ucrainei?! Ei depind foarte mult de Ucraina - țară care îi poate bloca complet. Doar Chișinăul mai rămâne o poartă spre lume. Dar să ne imaginăm că și Chișinăul închid această poartă. Felul în care marchează ei evenimentele de la 2 septembrie demonstrează că ei înțeleg foarte bine acest lucru”, a conchis Nicolae Negru. 

Amintim că, la 2 septembrie 1990, regiunea separatistă transnistreană, cu sprijinul Federației Ruse și șantajul din partea Moscovei asupra Chișinăului, și-a anunțat independența față de Republica Moldova. Secesiunea a avut loc la aproximativ două luni după ce Republica Moldova și-a proclamat suveranitatea față de URSS.

Citiți șiOra de Vârf | Ion Tăbârță: „Separarea regiunii transnistrene a fost o pierdere pentru Chișinău, dar mai ales pentru populația din stânga Nistrului” (Audio)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău