Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Separarea regiunii transnistrene a fost o pierdere pentru Chișinău, dar mai ales pentru populația din stânga Nistrului” (Audio)

  • 02 Septembrie 15:22
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, 2 septembrie, se împlinesc 34 de ani de la formarea autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”. Acești ani de separatism au constituit o pierdere pentru Chișinău, dar, în mod special, pentru populația din acest spațiu, consideră comentatorul Ion Tăbârță.

De la începutul independenței sale, Rep. Moldova nu a avut control asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra potențialului economic al regiunii transnistrene, spune în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță, referindu-se la împlinirea a 34 de ani de la secesiunea teritoriului din stânga Nistrului și a orașului Tighina.

„Din păcate, încă de la începutul independenței sale, Republica Moldova nu și-a expus suveranitatea pe întreg teritoriul său. Regiunea transnistreană a moștenit din perioada sovietică un anumit potențial industrial, economic, care nu a slujit intereselor economice ale Republicii Moldova. Totodată, noi avem o armată rusă care este situată ilegal pe acest teritoriu. Cei 34 de ani au fost o pierdere pentru Chișinău, dar mai ales pentru populația din stânga Nistrului, care puteau și trebuie să fie integrați, și să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova”, a subliniat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. 

Amintim că, la 2 septembrie 1990, regiunea separatistă transnistreană, cu sprijinul Federației Ruse și șantajul din partea Moscovei asupra Chișinăului, și-a anunțat independența față de Republica Moldova. Secesiunea a avut loc la aproximativ două luni după ce Republica Moldova și-a proclamat suveranitatea față de URSS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău