Nicolae Negru: „Federația Rusă încearcă să transforme Republica Moldova într-un stat cu o putere subordonată”

  • 16 Septembrie 14:07
Nicolae Negru: „Federația Rusă încearcă să transforme Republica Moldova într-un stat cu o putere subordonată”

Recentele avertismente din partea Secretarului de stat american, Antony Blinken, privind încercarea Rusiei de manipulare a proceselor electorale din această toamnă, demonstrează interesul Statelor Unite ale Americii pentru viitorul democratic al Republicii Moldova, menționează, într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul Nicolae Negru.

Moscova încearcă să compromită alegerile prezidențiale și, mai ales, referendumul pro european, și să transforme Republica Moldova într-un Belarus împotriva Ucrainei, spune Nicolae Negru.

„Acest pelerinaj al preoților, după care pelerinajul preoților militari, după care schimbarea ambasadorului rus la Chișinău, fiind numit un diplomat cu o anumită experiență în acțiuni diversioniste în Africa - sunt mai multe semnale și, într-un fel, e bine că Statele Unite și poate și alți parteneri, observă ce se întâmplă în Republica Moldova. Responsabilitatea le aparține autorităților Republicii Moldova, instituțiilor statului, și, desigur, ele trebuie să ia toate măsurile pentru a opri diversiunea rusă aici, la noi”, a spus Nicolae Negru. 

Analistul subliniază riscurile foarte mari care reies din aceste acțiuni ale Federației Ruse care încearcă să transforme Republica Moldova într-un stat cu o putere subordonată.

„Riscurile sunt foarte mari. Rusia este în stare disperată. Ea vrea un succes în Republica Moldova - să o transforme într-un Belarus, să fie ca un cuțit în spatele Ucrainei; și face totul posibil pentru asta. Noi nu avem resurse, nu avem potențial care să facă față, să pună o barieră în cauza acestor intenții expansioniste imperialiste ale Rusiei și, desigur, trebuie să apelăm la ajutorul partenerilor”, a conchis Nicolae Negru. 

Secretarului de stat american, Antony Blinken, a avertizat vineri, 13 septembrie, într-o conferință de presă, că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din această toamnă în Republica Moldova. Acest lucru ar putea fi realizat prin televiziunea de propagandă Russia Today (RT), care și-ar coordona activitățile cu serviciile de informații rusești.

Tot vineri, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva unor entități și persoane din Federația Rusă pentru interferențe în alegerile din Republica Moldova, inclusiv împotriva unei contabile a fostului Partid Șor și a unei organizații numite „Evrazia”. Cei vizați au orchestrat un mecanism de transfer de bani din Federația Rusă sub pretextul „asistenței umanitare”, care, de fapt, era o campanie de cumpărare de voturi și de susținere a candidaților pro-Kremlin la alegerile din Republica Moldova.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău