SUA au impus sancțiuni împotriva unor entități și persoane din Rusia pentru interferențe în alegerile din R. Moldova: „Acționăm împotriva lor din cauza activităților lor secrete de influență”

  • 14 Septembrie 08:46
SUA au impus sancțiuni împotriva unor entități și persoane din Rusia pentru interferențe în alegerile din R. Moldova: „Acționăm împotriva lor din cauza activităților lor secrete de influență”

Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă, acuzate de implicare în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova.

În comunicatul Departamentului de Stat al SUA, se precizează că sancțiunile vizează, printre altele, compania media „Russia Today” (RT) și Organizația Necomercială Autonomă (ANO) „Evrazia”.

Potrivit Departamentului de Stat, personalul RT ar fi sprijinit direct, cu acordul guvernului rus, activitățile oligarhului fugar Ilan Șor Ilan Șor timp de câțiva ani.

Folosind capacitățile sale ascunse extinse, RT în coordonare cu serviciile tradiționale de informații rusești încearcă să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din octombrie 2024 din Republica Moldova în favoarea Moscovei”, se arată în comunicat.

În comunicatul difuzat, Departamentul de Stat descrie și schema pusă în aplicare de ANO „Evrazia” și de fostul trezorier al Partidului Șor (scos în afara legii), Nelli Parutenko, privind un plan de influențare a viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

Conform sursei citate, aceasta a orchestrat un mecanism de transfer de bani în Republica Moldova prin intermediul SA PROMSVYAZBANK sub pretextul „asistenței umanitare”. În realitate, acești bani ar fi fost utilizați pentru o campanie de cumpărare de voturi menită să sprijine candidații pro-Kremlin, și să submineze procesele democratice din Rep. Moldova.

În comunicat se precizează că SUA au impus sancțiunile respective ca răspuns la eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația moldovenească și de a interveni în procesele electorale ale Republicii Moldova și pentru a contracara influența malignă a Rusiei în Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,17 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău