Nicolae Negru: „Devine președintele Republicii Moldova un fel de „general de paie?” (Revista presei)

  • 17 Iulie 2017 09:33
Nicolae Negru: „Devine președintele Republicii Moldova un fel de „general de paie?” (Revista presei)

Revista presei din 17 iulie 2017

Igor Volnițchi analizează pe Tribuna scenarii privind evoluţia lucrurilor la Primăria Capitalei unde situaţia rămâne incertă după plasarea în arest la domiciliu a Primarului Dorin Chirtoacă. În situația în care   Dorin Chirtoacă demisionează, se vor organiza alegeri anticipate ale Primarului capitalei, care, cel mai probabil, vor fi câştigate fie de reprezentantul Partidului Socialiştilor.  În cazul în care  interimatul funcţiei de Primar este exercitat în continuare de Nistor Grozavu. Aceasta variantă e cea mai convenabilă pentru actuala guvernare, care va putea controla din umbră activitatea Primăriei, ţinându-i departe de procesul decizional real pe socialişti şi liberali. Dacă Dorin Chirtoacă este condamnat, și instanța îl înlăturâ din funcţia de Primar, se vor organiza alegeri anticipate ale Primarului capitalei, iar favoriţi vor fi candidatul socialiştilor şi un potenţial candidat comun al dreptei pro-europene. Scenariul potrivit căruia Dorin Chirtoacă este achitat şi revine la exercitarea plenară a atribuţiilor sale de Primar, este  puţin posibil după autor, dar, cel puţin din punct de vedere teoretic, trebuie luat în calciul. Dacă acest lucru se va întâmpla, Dorin Chirtoacă va avea nu doar şanse reale la un nou mandat, dar şi va putea relansa PL, care acum e la un nivel extrem de scăzut în preferinţele alegătorilor.

La cazul Chirtoacă și războiul procuraturii cu avocații apărării, se referă Europa Liberă.  Procurorul care instrumentează cazul primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, învinuit de trafic de influență, a dispus înlăturarea apărării pe durata anchetei. El a invocat faptul că avocații edilului intenționat ar crea impedimente la efectuarea acţiunilor de urmărire penală. De cealaltă parte, avocatul primarului Gheorghe Malic afirmă că este un motiv formal şi că e o modalitate nouă de a închide gura apărătorilor. Nimeni nu poate înlătura din proces un avocat, se întâmplă un lucru grav – este încălcat dreptul la apărare, constată avocatul Gheorghe Malic. Profesorul universitar Gheorghe Avornic, fost avocat, constată că apărătorii şi procurorii din Republica Moldova preiau tacticile din România. În ceea ce-i privește pe procurori, crede el, aceştia trebuie să demonstreze că avocații tergiversează intenționat ancheta. Inculpatului nu i se poate impune un apărător din oficiu fără acordul lui. Dacă el insistă că plătește deja avocaţi, are tot dreptul, mai spune Gheorghe Avornic.

Nicolae Negru observă în Ziarul National că după șase luni și ceva de mandat, Dodon are vreo cinci vizite în Rusia (majoritatea dintre ele fără rezultate concrete), una la Bruxelles, una la Teheran (unde a participat la deschiderea campionatului mondial feminin la șah), una la Istanbul și una, recentă, în Belarus, unde va participa la deschiderea festivalului de muzică pop „Slaveanski bazar”. În acest context autoruls e întreabă dacă devine președintele Republicii Moldova un fel de „general de paie”, bun de invitat la tot felul evenimente mondene?. Totodată editorialistul subliniază că  nicio vizită prezidențială întreprinsă în România și Ucraina. Faptul bate la ochi, e un indiciu clar de eșec, de dezechilibru în politica sa externă, consider Nicolae Negru. Chiar fiind un președinte decorativ, „pudel” al lui Putin, are nevoie de a se prezenta drept președinte adevărat. De aceea, nu este exclusă încercarea sa de a-și face drum spre București, apoi și spre Kiev, este de părere autorul. Dar până a obține aceasta e o cale lungă de parcurs, Bucureștiul nu poate accepta ca normală retorica antiromânească, interpretarea istoriei de pe pozițiile intereselor rusești. Iar pentru Kiev, Dodon va trebui să spună că Crimeea aparține Ucrainei.

Adevărul scrie că preşedintele-plagiator de la Chişinău a anunţat că doreşte ca anul viitor să fie, în Republica Moldova, un „an omagial al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În realitate potrivit publicației, Dodon vrea să spună, în logica întortocheată a mancurţilor, că, în anul în care România îşi va celebra Centenarul Marii Uniri, el va aniversa, împreună cu banda sa de renegaţi, „statalitatea” Moldovei.

Istoricul Octavian Țâcu scrie în Timpul despre istoria necunoscută a românilor basarabeni din Uzbekistan. potrivit surselor uzbece, la începutul secolului XX în Uzbekistan se aflau câteva zeci de bărbați români, în special muzicanți și meșteșugari, al căror număr a crescut la câteva mii în anii Primului Război Mondial, din contul prizonierilor de război (probabil transilvăneni ce luptau în armata austro-ungară). Din rândurile acestora, între anii 1915-1917 în Tașkent s-a format o orchestră de muzică populară condusă de Grigorie Marinescu, care va întemeia aici și o școală de vioriști. Diaspora „moldovenească” din Uzbekistan s-a extins sensibil din contul celor evacuați din RSSM în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre ei preferând să rămână aici cu traiul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
27 °C
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:5,1 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 17 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5658 0.1718
USD 16.7008 0.0156
RON 4.2024 0.0390
UAH 0.6377 0.0017
RUB 0.2683 0.0004
Arhivă Radio Chișinău