Nicolae Negru: „Despre Voronin, Dodon, viață nouă și remanieri” (Revista presei)

  • 07 Iunie 2022 09:35
Nicolae Negru: „Despre Voronin, Dodon, viață nouă și remanieri” (Revista presei)

Revista presei - 7 iunie 2022.

În cazul unei tentative din partea Rusiei, coordonarea va avea loc la un alt nivel și fără îndoială Moldova va primi ajutor din partea Ucrainei, a declarat la Pro TV Chișinău consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoleak.

Suntem practic în comunitatea europeană - și Moldova, și Ucraina. Deși nu suntem oficial membre ale UE astăzi, suntem totuși membre ale UE de facto. Au loc consultații între Ucraina și Moldova, între România și Ucraina etc. Pentru noi, la fel ca si pentru Moldova, este deosebit de important să nu admitem prezența rusă în regiune. Este un moment principial. Nici Moldova, nici Ucraina nu are nevoie de așa ceva. Iată de ce vor fi întreprinse, eforturi comune între Moldova, Ucraina și țările care de facto sunt membre ale UE. Toate acțiunile vor fi întreprinse pentru a preveni orice tentativa din partea Rusiei de a-si întări pozițiile în această regiune. Evident, în cazul în care astfel de tentative vor avea loc”, a declarat Podoleak.

Totodată, consilierul ucrainean a mai adăugat ca toți trebuie să înțeleagă că Ucraina a ajuns în momentul în care este dispusă să plătească cu orice preț pentru libertatea sa, iar singurul lucru pe care și-l dorește este ca Europa să acorde ajutorul necesar într-un ritm mai alert.

Newsmaker.md scrie despre un avion ucrainean care a aterizat pe aeroportul de la Mărculești. Agenția Proprietății Publice (APP) menționează că aeronava a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat vreun echipament militar, așa cum se vehicula pe unele canale de Telegram.  Prin urmare, APP îl citează pe Nicolae Clichici, administratorul Aeroportului Internațional Mărculești, care ar fi declarat că o companie cu adresa juridică în Elveția are la parcare de doi ani la Mărculești două aeronave de tip AN 74 K. Reacția autorităților vine după ce astăzi, un canal de Telegram a scris că un avion a aterizat la Mărculești pentru a transporta piesele de schimb pentru avioane MIG-29. De menționat că cele 6 avioane de vânătoare MiG-29, care sunt păstrate la Aeroportul din Mărculești au apărut în vizorul presei în această primăvară. Pe 17 aprilie, presa ucraineană a scris că autoritățile din Ucraina ar fi solicitat Chișinăului să ofere cele 6 avioane MiG-29 pe care le deține.

Ziarul de Gardă scrie despre ședința importantă de la Consiliul Superior al Procurorilor, unde urmează să aibă loc astăzi etapa de selecție a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. Patru aspiranți la funcția de șef al Procurorii Anticorupție au fost admiși la proba interviului. Este vorba despre Adrian Bordianu, Veronica Dragalin, Octavian Iachimovschi și Victor Brânză. Cei patru candidați vor trece astăzi proba interviului, însă cu ușile închise. Publicația trece în revistă și activitatea celor patru candidați. Astfel, Victor Brînză a ocupat funcția de procuror. Din anul 2013 acesta activează în calitate de avocat.

Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. El a deținut funcția de adjunct interimar al PA, fiind eliberat din funcție în 2019, printr-un ordin semnat de procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo. Anterior, Iachimovschi a condus grupul de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al PA. În iulie 2016, Bordianu a fost numit în funcția de procuror al raionului Criuleni pentru un mandat de 5 ani, ulterior preluând și șefia acestei procuraturi. În noiembrie 2017, Bordianu a fost ales de către Adunarea Generală a Procurorilor (AGP), alături de alți patru candidați, membru al CSP, pentru un mandat de 4 ani.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Potrivit datelor publicate pe site-ul Universității din California de Sud, Veronica Dragalin este procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie „Despre Voronin, Dodon, viață nouă și remanieri”. El notează că nici comuniștii, nici socialiștii nu vor recunoaște că cea mai mare parte de vină pentru inflația-record le aparține, ei sunt cei care au menținut Republica Moldova în dependență energetică cvasitotală de Rusia, fără a mișca un deget pentru a diversifica sursele de gaze naturale. Ba, dimpotrivă, au considerat că apără statalitatea boicotând și sabotând proiectele de conectare a rețelei energetice din Republica Moldova la cea a României și UE. Nu actuala guvernare a construit economia de azi în așa fel încât cele mai multe produse de consum să fie importate, nu fabricate acasă. Din fericire, embargourile Rusiei i-au silit pe producătorii noștri să caute alte piețe de desfacere. Dacă ar fi guvernat socialiștii și comuniștii, am fi fost și azi dependenți de piața rusă. Pe de cealaltă parte, Guvernul actual nu ar trebui să-și imagineze că e perfect, lipsa de experiență își spune cuvântul, iar sprijinul din afară nu compensează și „neutralizează” nemulțumirea cetățenilor din interior”.

Într-un comentariu oferit pentru Europa Liberă, analistul Igor Boțan crede că vara politică 2022 poate aduce remanieri guvernamentale pe fundalul nemulțumirilor din domeniul economic, iar în tabăra opoziției – o scădere de popularitate a lui Igor Dodon pe măsură ce anchetarea sa pentru presupuse acte de corupție avansează, iar politicieni ca Ion Ceban îi fură teme de campanie ca discursul anti LGBT.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău