Nicolae Negru: „Cineva are interesul să confrunte Comratul cu Chișinăul” (Revista Presei)

  • 27 Februarie 2018 09:35
Nicolae Negru: „Cineva are interesul să confrunte Comratul cu Chișinăul” (Revista Presei)

Revista presei din 27 februarie 2018.

Scena politică de la Chișinău, la ora actuală, este amenajată și decorată exact așa cum au gândit-o trimișii Kremlinului în Republica Moldova, observă Petru Bogatu în editorialul său din deschide.md. Lor le aparține și regia, și dramaturgia, și estrada.   Strategii ruși, neîndoios, își freacă mâinile de bucurie. Jocurile de putere din Republica Moldova se derulează astăzi întocmai cum le-au programat ei. Rușii, profitând de corupția de la fața locului, ne-au înscenat jaful miliardului pentru a compromite și cauza europeană, și partidele pro-europene. Formațiunile politice relansate sau formate din nou pe dreapta fuseseră obligate de șocul crizei de odinioară să se canibalizeze între ele, până nu rămâne piatră pe piatră.  Astfel, unitatea de obiectiv al stângii filoruse și dreptei pro-europene este întreținută cu bună știință de întreaga lucrătură rusească împotriva Republicii Moldova, afirmă Petru Bogatu.

De ce se agită din nou găgăuzii? Explică în Ziarul Național Nicolae Negru. Găgăuzii se pun de-a curmezișul manifestațiilor simbolice de unionism din partea unui număr în creștere de localități ale Republicii Moldova. Ei nu au analizat argumentele unioniștilor, ci au strigat categoric niet și au cerut intervenția instituțiilor coercitive ale statului, deși,  amintește editorialistul,  Comratul nu s-a pronunțat niciodată pentru retragerea trupelor ruse de dincolo de Nistru, atașamentul său pentru „statalitate” e de parade. Ei și-au arogat cu de la sine putere funcția de gardieni ai „statalității”, dar aceasta nu le dă dreptul să amenințe, să nu gândească. Potrivit lui Nicolae Negru cineva are interesul să confrunte în permanență Comratul cu Chișinăul și elita găgăuză se lasă folosită, contrar interesului găgăuz.

Adevărul susține că Transnistria este testul de politică externă al R. Moldova de aici înainte, nu retorica pro-europeană sau pro-românească fără acoperire. După ce binomul Plahotniuc-Dodon a scăpat din mână bila rusească, a reînceput o campanie de apropiere de Moscova prin intermediul chestiunii transnistrene. Federația Rusă simte slăbiciunea și va profita de oportunitate, inclusiv cu ochii la Ucraina. Pe ea nu o interesează cine, Vladimir Plahotniuc sau Igor Dodon sau binomul Plahotniuc-Dodon, îi va îndeplini obiectivele.

ZDG scrie că autoritățile de la Chișinău nu văd în concluziile enunțate de Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene decât o expresie a asprijinului UE pentru R. Moldova și a faptului că relația cu R. Moldova este considerată drept una importantă.
În timp ce Consiliul Afacerilor Externe al UE subliniază că R. Moldova, la mai bine de trei ani de la frauda bancară, nu are o investigație imparțială și cuprinzătoare a tuturor celor implicați în jaf, deși această anchetă este un factor-cheie în procesul de reformă, liderul coaliției de guvernare, președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, dă asigurări, de asemenea prin intermediul unei postări pe Facebook,  că UE are la Chișinău „interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău