Nicolae Negru: „A fi neutru în condițiile noastre înseamnă a fi la îndemâna Rusiei, la cheremul ei” (Revista presei)

  • 20 Februarie 2023 10:50
Nicolae Negru: „A fi neutru în condițiile noastre înseamnă a fi la îndemâna Rusiei, la cheremul ei” (Revista presei)

Nicolae Negru remarcă, în Ziarul Național, declarațiile președintei Maia Sandu la Conferința de Securitate de la Munchen. Potrivit publicistului, spunând lucrurilor pe nume, chiar cu riscul de a bulversa societatea, de a pierde niște voturi, Maia Sandu s-a înscris în trendul general, în pas cu gravele probleme ale contemporanității, care ne privesc direct. Ideea expusă de ea la Munchen precum că Republica Moldova trebuie luată în calcul în procesul de reconfigurare a arhitecturii de securitate în Europa și în lume este actuală și urgentă, de importanță strategică.

Ca să nu se întâmple că încheierea războiului din Ucraina să ne găsească nepregătiți de schimbările care se întrevăd pe plan geopolitic, e necesară o largă discuție la tema dată. Aceasta le oferă tuturor liderilor proeuropeni, independenți de Rusia, o platformă comună de dialog, pe care ar putea și ar fi bine să-l inițieze cât mai curând Maia Sandu, în calitatea ei de președinte.
Ziaristul observă totodată că Maia Sandu s-a și contrazis în cadrul aceleiași conferințe, creând confuzie, spunând că pentru noi astăzi „nu se pune problema renunțării la neutralitate”. Ba se pune!, accentuează Nicolae Negru.  Dacă nu s-ar pune, de ce ne mai agităm, de ce mai vorbim despre pericolul rus și nevoia de securitate?..se întreabă autorul.  Este evident că a fi neutru în condițiile noastre înseamnă a fi la îndemâna Rusiei, la cheremul ei. Căci oricât am consolida „capacitatea de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea”, nu o putem consolida într-atât încât Republica Moldova să reziste în fața Rusiei fără ajutor din afară. Dar cine și de ce s-ar sacrifica pentru securitatea noastră, dacă dorim să rămânem în zona gri, teritoriu al nimănui, fără a ne angaja să apărăm, la rândul nostru, securitatea altcuiva, a celora care ne ajută pe noi?

Dacă spunem A, trebuie să spunem și B: securitatea Republicii Moldova este amenințată de Rusia și nu poate fi asigurată decât sub umbrela NATO sau sub altă umbrelă asemănătoare NATO, concluzionează Ziarul Național.

Guvernul Dorin Recean a venit la putere pentru a gestiona amenințări de securitate, dar ignoră Rusia în programul de guvernare, titrează Veridica. Publicația scrie că, votat de Parlament la mai puțin de o săptămâna de la demisia guvernului Gavrilița, cabinetul Recean a propus un program de guvernare care pune accentul pe securitate, dezvoltarea economiei și integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul nu face vreo trimitere la relațiile cu Rusia, deși e clar că aceasta va continua să influențeze, prin oamenii săi, procesele politice de la Chișinău și are și alte pârghii importante, în primul rând Transnistria și arma energetică. Potrivi publicației, principala provocare rămâne criza de securitate în contextul războiului din Ucraina. O altă provocare este reforma justiției, care se mișcă încet și întâmpină rezistența sistemului. Guvernul Recean trebuie să gestioneze și trei campanii electorale (alegerile locale din octombrie noiembrie 2023, prezidențialele din noiembrie 2024 și parlamentarele din a doua jumătate a anului 2025), de ultimul scrutin depinzând și calea pe care o vor alege cetățenii Republicii Moldova. Dincolo de reforme – ale căror beneficii se văd în timp – este nevoie de rezultate concrete ale guvernării, pentru că acestea aduc voturile care le-ar permite pro-europenilor să rămână la putere, scrie Veridica. 

Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău cu ajutorul bandiților, titrează DW. Și de data aceasta, pretinșii manifestanți au fost aduși la Chișinău în mod organizat, cu transport închiriat din timp pentru acest eveniment. Anunțuri sponsorizate cu chemări la acest protest au apărut pe sute de pagini de pe rețelele de socializare, inclusiv pe Facebook, ceea ce a generat nedumerire la Chișinău în contextul sancțiunilor internaționale impuse de SUA lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, sancțiuni ce vizează inclusiv relațiile instituțiilor din SUA cu persoanele incluse în listă. DW amintește că protestul de ieri a fost coordonat de câțiva fugari, conectați la Kremlin, care au jefuit Moldova în perioada regimului Plahotniuc și care se ascund în Israel, Marea Britanie și, posibil, Turcia. Coloana de manifestanți este condusă de către deputatul partidului „Șor”, Marina Tauber, eliberată recent din arest sub control judiciar printr-o decizie a justiției nereformate. Oficial, organizatorii protestului cer Guvernului achitarea integrală a facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:87 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău