Nicolae Furtună: „Nici vorbă de relaxare. Uitați-vă ce s-a întâmplat pe 9 mai. Din păcate oamenii nu au înțeles cât e de grav ceea ce se numește COVID -19” (Sănătate Info)
-
14 Mai 2020 19:20
Într-un interviu pentru Sănătate Info, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună a vorbit despre expirarea celor două luni de când autoritățile au instituit stare de urgență și despre pericolul COVID-19.
El a precizat, potrivit sursei citate, teoretic, dacă de mâine își încetează acțiunea prevederile Legii 212 (n.r. Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război), atunci se pun în aplicare prevederile Legii nr.10 (n.r. Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice), care stabilește urgența în sănătate publică.
„Nici vorbă de relaxare. Mai trebuie să înțelegem un lucru – Moldova este țara care nu a aplicat cele mai dure restricții, cum s-a întâmplat în țările balcanice, precum Serbia, Muntenegru, Bosnia unde a fost instituită stare de asediu, restricții de circulație la anumite ore sau cum a fost în România, unde se ieșea cu declarație pe propria răspundere. Deci, noi nu am fost atât de duri și categorici. Am mizat pe bunul simț și responsabilitatea fiecăruia, dar asta nu înseamnă că de mâine toată lumea se relaxează și se apucă de făcut frigărui prin pădure. Categoric, nu.
Deci, în continuare va trebui să stăm acasă?
Aș reformula puțin. În primul rând mesajul #staiacasă rămâne pentru cei din grupurile de risc – bătrânii, persoanele cu maladii cronice, adică diabeticii, cardiacii, maladii renale, etc. Pentru aceste categorii de persoane rămâne în vigoare mesajul #staiacasă.Pentru alte categorii de persoane trebuie să se aplice mesajul #fiiprudent. Asta înseamnă că în continuare trebuie să fie evitate aglomerațiile, pentru că există riscul ca în aglomerație să iei infecția. Rămâne în vigoare îndemnul păstrează distanța socială, ca să-ți asiguri sănătatea. În continuare ne spălăm des pe mâini. Este un element cheie în infecția COVID-19. De asemenea, este important să respectăm cultura tusei și a strănutului. Toate astea rămân în vigoare. Nimeni nu renunță la ele”, a subliniat șeful ANSP.
Citiți integral interviul pe sanatateinfo.md