Nicolae Ciucă: România, ca țară membră a NATO și UE, are astăzi garanții de securitate cum nu a avut niciodată

  • 18 Aprilie 2022 12:19
Nicolae Ciucă: România, ca țară membră a NATO și UE, are astăzi garanții de securitate cum nu a avut niciodată

România, ca țară membră a Uniunii Europene și NATO, are în prezent garanții de securitate cum nu a avut niciodată, a declarat, luni, prim-ministrul de la București, Nicolae Ciucă, în cadrul unui interviu la Radio România Actualități, citat de Agerpres.

”România, în această perioadă, la fel ca celelalte țări, trece printr-o perioadă dificilă, la care nu ne-am mai fi gândit în secolul 21.(…) Ceea ce vreau să vă spun este că România are astăzi garanții de securitate cum nu a avut niciodată. Suntem țară membră a Alianței Nord-Atlantice, suntem țară membră a Uniunii Europene, putem să vedem, s-au luat decizii în acest sens, sunt mai multe trupe și dotări ale Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul României. Asta putem să o constatăm că nu este doar pe termen scurt, dar și o prezență consolidată, constantă. Trebuie să reamintim că România este o țară pro-occidentală, poporul român, în proporție de 70%, sprijină această instituție a apartenenței noastre la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană. Sunt elemente de garanție că aparținem acestei civilizații a Vestului și că tot ceea ce facem noi, responsabilitatea noastră este să ducem mai departe dorința românilor”, a răspuns premierul unei întrebări cu privire la situația din Ucraina.

România a primit invitația de a adera la Alianța Nord-Atlantică la summitul NATO de la Praga, ce a avut loc în noiembrie 2002, potrivit MAE.

La 29 martie 2004, țara noastră a aderat oficial la Alianță prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău