Nicolae Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: „ Trebuie să acționăm în solidaritate cu membrii UE și cu Republica Moldova”

  • 01 Octombrie 2022 13:19
Nicolae Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: „ Trebuie să acționăm în solidaritate cu membrii UE și cu Republica Moldova”

România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei, în timp ce UE trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibili fosili din Rusia, a afirmat sâmbătă premierul Nicolae Ciucă, într-un discurs susținut la Sofia, cu ocazia inaugurării interconectorului de gaze naturale dintre Grecia și Bulgaria, care va facilita importurile de gaze naturale din Azerbaidjan către UE, precum și viitoare transporturi de gaz natural lichefiat dinspre Grecia spre restul continentului.

“Deficiențele în lanțul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe piețele globale de energie și au generat costuri neașteptat de mari pentru partenerii noștri din diferite părți ale lumii”, a spus Ciucă în discursul său, susținut în prezența președinților Bulgariei și Azerbaidjanului, a premierului Greciei și a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, scrie Calea Europeană.

În intervenția sa, Ciucă a pledat pentru continuarea colaborării cu partenerii pentru a spori capacități de producție.

“Orice pas întreprins în vederea creșterii securității energetice regionale și – la o scară mai largă – a Europei are o conotație mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă și sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare și reziliență. (…) De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce privește interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele și a acționa în solidaritate cu membrii UE și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest”, a spus el.

Premierul a arătat că punerea în funcțiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. 

În opinia sa, europenii trebuie să rămână realiști și să recunoască faptul “că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor și a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibili fosili din Rusia”.

Șeful Guvernului de la București a evocat și necesitatea finalizării proiectelor de interconectare din Europa.

“Cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei”, a mai afirmat el.

Premierul și-a exprimat și punctul de vedere conform căruia investițiile în exploatarea gazelor naturale și în infrastructura de transport aferentă sunt investiții pe termen mai lung.

Economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050. Includerea gazelor și a energiei nucleare în taxonomia UE ne oferă nouă, decidenților, dar și oamenilor de afaceri și investitorilor, mult necesara predictibilitate“, a punctat el.

La finalul intervenției sale, Ciucă a salutat eforturile celor care au investit voință politică, resurse și tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia -Bulgaria în realitate.

România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei“, a conchis Nicolae Ciucă.

La evenimentul de inaugurare a conductei au participat mai participat prim-ministrul interimar al Republicii Bulgaria, Galab Donev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, președintele Republicii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, președintele Bulgariei, Rumen Radev.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău