Niciodată la un summit NATO nu s-a vorbit atât de mult despre Republica Moldova (Revista presei)

  • 11 Iulie 2016 10:09
Niciodată la un summit NATO nu s-a vorbit atât de mult despre Republica Moldova (Revista presei)

Revista presei din 11 iulie 2016

Niciodată la un summit NATO nu s-a vorbit atât de mult despre Republica Moldova, titrează Adevărul. În premieră pentru Republica Moldova, în acest an, în Declarația finală a Summitului NATO, a fost inclus un paragraf dedicat țării noastre. Aliații rămân angajați în acest sens pentru ca Republica Moldova să beneficieze de un viitor prosper, sigur și stabil, în concordanță cu valorile comune ale democrațiilor europene. Pentru a realiza un asemenea viitor, este important ca Republica Moldova să rămână angajată în implementarea reformelor de care beneficiază toți cetățenii săi, scrie Adevărul.

Și Evenimentul Zilei îl citează pe ministrul Apărării Anatol Șalaru, care la Summitul NATO a cerut ajutor pentru evacuarea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

Într-un comentariu difuzat de agenția IPN, expertul Dionis Cenușă scrie despre Acordul de liber schimb cu UE, regiunea transnistreană și vizita lui Rogozin la Chișinău. Evaluând mesajele lansate de către vicepremierul rus în timpul vizitei sale în R. Moldova, inclusiv în regiunea separatistă, autorul constată o abundență a mesajelor referitoare la asistența Rusiei pentru proiecte sociale, militari ruși, dar și pentru consolidarea relațiilor economice directe între Tiraspol și regiunile rusești. Prin aceste mesaje Rogozin a reamintit Tiraspolului despre locul regiunii transnistrene în ecuația geopolitică a Rusiei, unde aceasta este văzută ca element integru al “lumii ruse” (civilizației ruse).  Totodată, expertul observă că în acest conglomerat de subiecte a fost omisă eventuala aplicare a Acordul de liber schimb cu UE (DCFTA). Această aparentă reținere a lui Rogozin pare să nu fie o scăpare accidentală. Raționamentele Rusiei pot fi mixte, ceea ce înseamnă că aceasta nu poate fi categoric împotriva elementelor DCFTA. Se ține cont de specificul curent al economiei regiunii, dependenta de piața europeană și de cea a malului drept, dar și de interesele investitorilor ruși. Expertul crede că autoritățile ruse vor încerca să condiționeze revenirea bunurilor moldovenești pe piața rusă, în viitoarea “foaie de parcurs”, prin cedări din partea Chișinăului legate de aplicarea reglementărilor tehnice rusești, în paralel cu cele europene.

Portalul Mold-street scrie cum au fost ratate 100 de milioane de euro, credit polonez. Luptele de culise în jurul acestui credit acordat de Polonia pentru dezvoltarea sectorului agrar și industrial au dus la blocarea accesului la bani pentru agricultori, relevă publicația. Expertul Viorel Chivriga susține că acest credit a fost compromis din cauza mai multor factori: de la jocul cu dobânda care ba creștea, ba scădea, la bătălia dintre ministere pentru administrarea acestuia. Acest credit este foarte important, atenționează expertul, e vorba de o sumă foarte mare pentru acest sector, egală cu patru bugete anuale pentru subvenții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău