Nicio surpriză, Rusia va reprezenta R. Moldova la Eurovision! (Revista Presei)
-
25 Februarie 2018 14:29
„Nicio surpriză, Rusia va reprezenta R. Moldova la Eurovision!”, titrează portalul Puterea.info. Trupa transnistreană DoReDoS va reprezenta R. Moldova, în acest an, la Lisabona, la Eurovision Song Contest 2018. DoReDoS a obținut aseară, în finala națională a concursului, punctajul maxim al juriului și al telespectatorilor.
DoReDoS va interpreta la Lisabona piesa „My Lucky Day”, scrisă de megastarul rus Filip Kirkorov, care a fost aseară la Chișinău să-și susțină favoriții. În ajunul finalei concursului, Kirkorov a avut o întâlnire cu președintele Igor Dodon”, scrie publicația.
„Protejații lui Dodon și Kirkorov vor reprezenta R. Moldova la „Eurovision”, comentează și Ziarul Național rezultatele finalei naționale. Publicația menționează că, înainte de a ajunge la „Moldova 1”, Kirkorov a trecut și prin biroul președintelui Igor Dodon, care a susținut aceeași trupă la concursul de anul trecut „Novaia Volna” din Rusia, unde aceștia s-au fotografiat ținând în mâini drapelul Transnistriei. Membrii trupei „DoReDos” au vorbit mai mult în limba rusă la „Moldova 1”, mai ales la emisiunea de după finala națională „Eurovision”, fără ca postul public de televiziune să asigure și traducere, așa cum prevede Codul Audiovizualului”, scrie Ziarul Național.
„Preferații lui Kirkorov, care au pozat cu drapelul regiunii transnistrene, vor reprezenta R. Moldova la Eurovision, titrează și Ziarul de Gardă.
„Se impune acuzarea lui Igor Dodon pentru înaltă trădare: dovezile sunt clare și la lumină, scrie Adevărul. Există multiple și suficiente dovezi în spațiul public prin care se poate stabili în clar faptul că președintele în funcție al Republicii Moldova nu deservește interesele statului pe care îl reprezintă, Republica Moldova. Fiind un înalt demnitar al statului și aservind în mod fățiș Federația Rusă, acesta ar fi trebuit să fie pus sub acuzare pentru Înaltă Trădare. Procuratura și SiS-ul în acest caz nu își fac treaba. Ele sunt cele două instituții care ar fi trebuit să concure la strângerea de dovezi care să certifice acest lucru. De la finanțarea suspectă a campaniilor electorale și a partidului socialiștilor, trecând prin vizitele periodice pe care le face în Federația Rusă și până la aparițiile publice în care în mod fățiș trădează interesele statului Republicii Moldova în fața unei puteri străine, toate prezintă suspiciuni și indicii clare că acesta se află pe scaunul prezidențial ca și vasal al marelui stat din Est”, citim în Adevărul.md.
Jurnal de Chișinău publică un interviu cu Gheorghe Răileanu, primarul or. Cimișlia, care a votat declarația de unire cu România. Întrebat cum a convins oamenii că reunirea mai e posibilă, el spune că „pe unii oamenii îi greu să-i convingi, alții, însă, îți aduc ei argumente. Mulți se tem. Mai ales oamenii mai în vârstă, trecuți prin mașinăria de propagandă sovietică, care a promovat intens „moldovenismul” și deosebirea noastră istorică de românii de peste Prut. Am fost și eu membru al Partidului Comunist, am fost și eu propagandist, câte eforturi am depus ca să tâmpim lumea asta! Evident, inconștient. Acum culegem rezultatele, am fost stăruitori. Mulți moldoveni au lucrat foarte bine în Partidul Comunist, în comsomol, și rezultatele se resimt. Important însă e să ne recunoaștem greșeala și să o reparăm”, spune Gheorghe Răileanu într-un interviu pentru Jurnal de Chișinău. Primarul din Cimișlia spune că „declarația anti-unire emisă de socialiști a apărut cu o zi înainte de consiliu. Consilierii n-au avut timp s-o analizeze, li s-a spus: „Gândiți-vă ce veți face, cei care semnați pentru unire, dacă vom câștiga noi alegerile”. Aceasta le este sperietoarea”…
Comentând declarațiile de unire semnate de peste 40 de localități din Republica Moldova, editorialistul Nicolae Negru amintește în Ziarul Național că „unioniștii, nu „stataliștii” care se țineau cu dinții de poala URSS, au fost forța motrice a independenței. Ei au dreptul să facă ce vor cu ea. Dacă depindea de „stataliști”, RSSM nu ar fi ieșit din Uniunea Sovietică. Cine i-a împiedicat până acum să construiască un stat sănătos? Cleptomania și tactica „vițelului blând care suge de la două vaci”. Și, dacă mâine, Doamne ferește, tancurile rusești bine rodate pe parcursul ultimilor ani trec Nistrul și se îndreaptă spre Chișinău? Cine vor merge să le oprească, să apere independența Republicii Moldova? Unioniștii. Căci „stataliștii”, în frunte cu Dodon, comuniștii, bașcanii și bășcănițele, vor ieși să întâmpine trupele ruse cu flori”, scrie Nicolae Negru.
„Mă aștept oricând să fiu plasat după gratii, ca fiind extrem de periculos”. După o lungă perioadă de tăcere, fostul primar al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, povestește într-un interviu pentru TIMPUL ce i s-a propus ca să fie lăsat în pace, recunoaște cât de bogat pleacă de la Primărie și explică în detalii de ce este „prigonit”.