Nicio secție de votare din Hâncești nu este complet accesibilă, evaluare repetată
-
03 Iunie 2020 15:42
Nicio instituție publică din municipiul Hâncești, în care sunt amenajate secții de votare, nu este complet accesibilă – arată o evaluare repetată a Alianței Infonet, desfășurată la aproape un an de la evaluarea precedentă. Cinci clădiri sunt parțial accesibile, cu două mai mult decât în 2019, iar alte 39 rămân în continuare inaccesibile, transmite IPN.
Studiul a fost desfășurat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale, cu susținerea PNUD Moldova. Dacă în iunie 2019 au fost analizate 43 de instituții publice (din circumscripția uninominală nr.38, Hâncești), în 2020 a fost luată în considerație încă o secție de votare nou creată. Mai mult de jumătate din clădirile publice evaluate reprezintă instituții de învățământ, în care de obicei sunt deschise și secții de votare.
Un comunicat de presă remis de PNUD Moldova precizează că un progres a fost sesizat la îmbunătățirea accesului drumurilor; au apărut noi rampe construite corect și calitativ, au fost adăugate culori contrastante în sala secției de votare și pe coridoare. Schimbările au avut loc preponderent în mediul urban, iar o problemă mare rămâne în continuare lipsa condițiilor de igienă și accesibilitatea grupurilor sanitare.
Directorul executiv al Alianței Infonet, Victor Koroli, spune că, în ultimii doi ani, administrația publică locală din Hâncești a manifestat înțelegere față de problema accesibilității. De aceea, a fost importantă această evaluare, pentru a da o apreciere acțiunilor întreprinse la nivel local și a formula recomandările necesare.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, citat în comunicatul PNUD, a menționat că autoritatea electorală centrală va continua dialogul și activitatea comună cu administrația publică locală din Hâncești pentru ca acest municipiu să devină un exemplu de acces egal în secțiile de votare. „Același lucru îl dorim pentru toate instituțiile publice din țară și în contextul alegerilor prezidențiale planificate pentru toamna aceasta”, a spus Vladimir Șarban.
Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.