Newsmaker | Krasnoselski amenință cu „soluționarea diferendului transnistrean cu aplicarea forței” (Revista presei)

  • 07 Septembrie 2021 09:31
Newsmaker | Krasnoselski amenință cu „soluționarea diferendului transnistrean cu aplicarea forței” (Revista presei)

Revista presei - 7 septembrie 2021.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a participat, pe 6 septembrie, la un eveniment organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea așa-numitei armate transnistrene. În cadrul discursului, acesta a acuzat Chișinăul de separatism și a menționat că nu exclude că diferendul transnistrean va fi soluționat prin aplicarea forței și a unor „măsuri dure”, transmite portalul Newsmaker. Potrivit sursei citate, Krasnoselski a acuzat Chișinăul de „genocid împotriva poporului transnistrean”. Liderul de la Tiraspol a mai spus că nu exclude aplicarea unor măsuri dure pe viitor, pentru soluționarea conflictului. „Nimeni nu știe cu siguranță ce urmează. Nu exclud și variantele de soluționare a diferendului transnistrean cu aplicarea forței, variante dure. Nimeni nu a renunțat la acestea. Încă niciun politician moldovean nu a îndrăznit să declare „Noi renunțăm la astfel de măsuri”. Nici un politician moldovean nu și-a exprimat regretul pentru războiul care a fost declanșat în Transnistria. Niciunul nu a spus adevărul despre faptul că anume Moldova a distrus integritatea teritorială a Moldovei sovietice, nu a spus că ei sunt separatiști. Noi nu am distrus nimic și nu am ieșit de nicăieri”, a mai spus Krasnoselski. La eveniment a evoluat și trupa DoReDoS, care a reprezentat, în 2018, Republica Moldova la Eurovision. Membrii formației sunt originari din stânga Nistrului, mai notează publicația.

„Guvernarea și-a prezentat prioritățile în dosarul transnistrean”, relatează Europa Liberă. La câteva zile după întâlnirea, la Tighina, a viceprim-ministrului pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și reprezentantul Tiraspolului, Vitali Ignatiev, Chișinăul a prezentat astăzi viziunea autorităților asupra procesului de reglementare a diferendului transnistrean. Contracararea schemelor de corupție și a contrabandei, promovarea subiectelor sensibile, inclusiv cele politice, și protejarea elevilor și profesorilor care învață în școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului – sunt principalele chestiuni pe care Chișinăul va insista în relația cu Tiraspolul. Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, a recunoscut că, până în prezent, dialogul dintre instituțiile publice pe subiectul transnistrean deseori aduceau aminte de fabula „racul, broasca și o știucă”. „Vama lucra separat, Ministerul Economiei lucra separat, Ministerul de Interne lucra separat și multe alte agenții – FISC, Banca Națională și noi, de fapt, nu prea aveam un set de politici coerente, bine gândite și realizate coerent și cu cunoștințe în cauză pentru reintegrarea țării”, a subliniat Kulminski.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar putea fi demis până în iarnă, a declarat președinta Comisiei juridece numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, transmite Ziarul Național. Potrivit deputatei PAS, în scurt timp va fi creată comisia de evaluare, care va avea la dispoziție 30 de zile pentru a da o notă activității procurorului general, pe care urmează să o prezinte CSP-ului concluziile. Temei pentru aceste evaluări sunt suficiente”, a spus Stamate. În opinia Olesei Stamate, procurorul general ar face bine să demisioneze și să nu mai aștepte verdictul comisiei de evaluare. ”Dacă domnul Stoianoglo ar avea demnitate, atunci ar trebui să plece de bunăvoie. Este clar pentru toată lumea că nu există progres în dosarele de rezonanță. Nu vreau să anticipez concluziile comisiei, însă e clar că activitatea acestuia nu va fi evaluată satisfăcător”, a conchis Olesea Stamate.

Un punct de vedere critic asupra activității actualei guvernări a formulat editorialistul Adrian Ciubotaru, în Gazeta de Chișinău. „Să nu ne înșele entuziasmul generat de instalarea noii guvernări, celebrată festiv în PMAN pe 27 august a.c. (chiar credeți că a fost sărbătoarea tuturor această paradă cu mai mulți președinți prieteni și cu Maia Sandu în centrul atenției, ca întotdeauna?). Premierul Gavrilița ne-a debarasat prima de iluzii când a afirmat, în preajma ceremoniilor de autoadulare ale neamului, că modificarea articolului 13 din Constituție nu este o prioritate. Dacă adevărul nu e o prioritate, așteptăm urgent de la dna Gavrilița și de la PAS cel puțin o autostradă și salariu mediu de o mie de euro pe lună. Dacă nu se întâmplă, zic totuși să revenim la adevăr. Poate de acolo pornește totul?”, se întreabă autorul, care critică și decizia privind testarea din cont propriu a profesorilor nevaccinați anti-Covid. „Dacă vrei ca pedagogii să se vaccineze, obligă-i pe toți prin lege, oricât de impopulară ar fi aceasta. Alte metode de constrângere, în condițiile noastre, denotă mai curând cinism, dispreț și miopie politică decât fermitate, principialitate și grijă pentru sănătatea publică”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău