NewsMaker: „Partidul Socialiștilor cere Serviciului de Informații și Securitate să prezinte materialele care confirmă declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ” (Revista presei)

  • 10 Februarie 2023 09:58
NewsMaker: „Partidul Socialiștilor cere Serviciului de Informații și Securitate să prezinte materialele care confirmă declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ” (Revista presei)

Ceea ce le-a dezvăluit Volodymyr Zelenski șefilor de state și de guverne la ședința Consiliului European, de ieri, 9 februarie, legat de securitatea Republicii Moldova, ar fi trebuit să aibă efectul unei bombe, consideră Nicolae Negru de la Ziarul Național. Nu îi fiecare zi se descoperă că un stat de talia Federației Ruse și-a făcut planuri de destabilizare a unui stat vecin, de răsturnare a guvernării sale antipatice, recalcitrante, pentru a instala în locul ei una vasală, obedientă, care să răspundă comenzilor Moscovei. Dar revelațiile lui Zelenski nu au surprins pe nimeni.

Ceea ce le-a dezvăluit Volodymyr Zelenski șefilor de state și de guverne la ședința Consiliului European, de ieri  legat de securitatea Republicii Moldova, ar fi trebuit să aibă efectul unei bombe, consideră Nicolae Negru de la Ziarul Național.  Nu îi fiecare zi se descoperă că un stat de talia Federației Ruse și-a făcut planuri de destabilizare a unui stat vecin, de răsturnare a guvernării sale antipatice, recalcitrante, pentru a instala în locul ei una vasală, obedientă, care să răspundă comenzilor Moscovei. Dar revelațiile lui Zelenski nu au surprins pe nimeni.

Cine dintre liderii statelor UE ar zice azi că Rusia nu e capabilă să uneltească împotriva unui „popor frățesc”, al unui „partener strategic”? Unii s-au grăbit să ne liniștească, spunând că planul de destabilizare a Republicii Moldova ar fi irealizabil datorită sprijinului pe care ni-l oferă statele europene, România în primul rând, SUA. Așa e, fără ajutorul acesta, statul nostru era deja capturat de Putin. În opinia lui Nicolae Negru, trebuie să ținem cont însă de faptul că Rusia a invadat Ucraina atunci când planurile de aplicare a puterii „soft”, de reținere a Ucrainei în sfera de influență rusă au eșuat. În mod similar, se poate presupune că planul despre care a vorbit Zelenski ascunde și un plan B, de invadare a Republicii Moldova.

Forțele proruse din R. Moldova ar pregăti, concomitent cu ofensiva anunțată a Rusiei în estul Ucrainei, destabilizări masive în această primăvară, în vederea provocării alegerilor anticipate și preluării puterii. Pentru a împiedica acest scenariu dorit de Rusia ar fi necesar ca toate forțele de dreapta să se coalizeze, consideră fostul președinte al Comisiei securitate națională apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan. Potrivit fostului deputat, viitorul R. Moldova trebuie să fie mai presus de orice orgoliu politic personal.

NewsMaker scrie că Partidul Socialiștilor (PSRM) cere Serviciului Informație și Securitate (SIS) să prezinte materialele care confirmă declarațiile președintelui ucrainean Vladimir Zelenski despre planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. În caz că dovezile nu vor fi prezentate formațiunea va califica informațiile drept „o încercare de a atrage țara noastră într-un conflict militar”. Potrivit socialiștilor, SIS „a confirmat în grabă declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski”. Astfel, ei insistă pe publicarea imediată a tuturor materialelor despre activitățile subversive menite să submineze statul Republicii Moldova, să destabilizeze și să încalce ordinea publică.

Sunt Europa și România dispuse să asimileze curajul Moldovei de a privi spre NATO? Se întreabă DW. Potrivit publicației,  miniștrii apărării ai țărilor membre NATO vor discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, despre sprijinul concret pe care alianța îl va acorda Republicii Moldova în contextul pericolelor generate de războiul din Ucraina. Sondajele arată că moldovenii nu sunt încă pregătiți să accepte ideea posibilei aderări a țării la NATO, iar aceasta este o consecință a propagandei rusești și a politici duse de guvernările pro-ruse de până la 2021, care au făcut din NATO o sperietoare, nu o umbrelă de securitate. Războiul din Ucraina, suspendarea unor posturi TV prin intermediul cărora Rusia își răspândea propaganda în Moldova și conștientizarea vulnerabilității Moldovei în fața unei Rusii agresive schimbă însă treptat această percepție, comenează DW. Moldova are nevoie însă de mai multă reziliență și securitate acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău