Neutralitatea Republicii Moldova și politica „echilibrată între Est și Vest”, promisă de Igor Dodon deputaților de la Moscova (Revista presei)

  • 22 Noiembrie 2018 09:33
Neutralitatea Republicii Moldova și politica „echilibrată între Est și Vest”, promisă de Igor Dodon deputaților de la Moscova (Revista presei)

Revista presei - 22 noiembrie 2019.

Presa de la Chișinău scrie despre vizita la Moscova a președintelui Igor Dodon și discursul său în Duma de Stat a Federației Ruse.

Igor Dodon susține că persoanele care pledează pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria nu fac altceva decât să destabilizeze situația din regiune și din R. Moldova”, scrie Ziarul de Gardă. ”Președintele R. Moldova a declarat în plenul Dumei de Stat a Federației Ruse că este convins și crede că Rusia va face tot posibilul pentru a menține pacea, astfel încât Moldova să poată realiza, în viitorul apropiat, șansa de dezvoltare ca stat independent, suveran și integrat teritorial în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional”, notează publicația.

”Nouă și de remarcat pentru observatorii de la Chișinău a fost ideea președintelui Dodon că R. Moldova ar fi preocupată acum de edificarea unei politici externe noi, calificată de el drept „o politică echilibrată între Est și Vest, cu respectarea strictă a principiului neutralității permanente”, observă Europa Liberă, care oferă în acest sens opinia expertului în securitate de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.

„… este că dl. Dodon și echipa sa de mai mult timp promovează ideea aceasta ca conceptul de neutralitate permanentă să fie recunoscut de actorii internaționali și să fie asigurată un fel de „înțelegere” între toți acești actori. Ceea ce face dnul Dodon e că face jocul Federației Ruse, dar până la ora actuală nu este nicio reacție a guvernului la această idee…”, a comentat expertul pentru Europa Liberă.

”Tot în Duma de Stat, Igor Dodon le-a promis deputaților ruși să apere limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova”, notează portalul Deschide, care îl citează pe șeful statului: „Vreau să menționez că aproape toată populația Moldovei vorbește limba rusă. Peste un milion de persoane au declarat că folosesc zilnic această limbă și, din punct de vedere legal, limba rusă are un statut în Republica Moldova. De aceea vă promit că în calitate de președinte, voi apăra limba rusă”, a spus Dodon.

Accent TV, post afiliat socialiștilor, notează că ”Igor Dodon a propus părții ruse semnarea Declarației Comune privind parteneriatul strategic și crearea unui Comitet comun la nivel politic înalt, cu scopul de a discuta detaliat problemele strategice”.

Moni Stănilă scrie în Timpul despre declarațiile lui Igor Dodon într-un interviu televizat, referitoare la statutul de neutralitate al Republicii Moldova. ”Mai pe scurt, opinia lui suna cam așa: armata rusă nu poate pleca de aici pentru că noi trebuie să rămânem neutri, pentru că e vorba de NATO. (…) Neutralitate cu armată străină în țară e un concept nou, mai bine zis un concept inventat. Și nu de oricine, ci de președintele țării”, remarcă autoarea în Timpul.

Vitalie Călugăreanu scrie în Cotidianul despre ședința comună de astăzi a guvernelor de la București și Chișinău.

Unirea nu se va produce la ședința comună de astăzi a „miniștrilor de resort din domeniile de interes comun” de la București și Chișinău. Ieri, Dodon elogia armata de ocupație din Moldova de la tribuna Dumei de Stat a Rusiei, sperând că-l va impresiona pe Putin și electoratul pro-rus din Moldova, iar astăzi Filip, după ce a eșuat în relația cu Bruxellesul, din cauza derapajelor impuse de partid, merge la București să amortizeze lovitura primită de PD din partea Parlamentului European la 13 și 14 noiembrie”, notează jurnalistul și continuă: ”Moldova și România nu au avut niciodată norocul să aibă concomitent la conducere oameni de stat, cu viziune și dorință sinceră de a apropia cele două maluri ale Prutului, de a profita de contextul regional și de oportunitățile geopolitice”.

Adevărul scrie despre demisia Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, citând portalul jurnalistii.ro.

”Momentul demisiei lui Sergiu Cioclea pare a fi atent calculat de oamenii „oligarhului cel bun” în contextul în care trebuie să acopere mediatic la Chișinău manevrele electorale ale lui Igor Dodon care încalcă frecvent Constituția statului moldovean în favoarea oamenilor săi din PSRM, și implicit ale PDM-ului care „a oripilat” partenerii externi ai R. Moldova, prin legea amnistiei capitalurilor. Surse politice de la Chișinău au precizat pentru Jurnaliștii.ro, că demisia lui Sergiu Cioclea a fost forțată de Plahotniuc în contextul în care acesta din postura de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei a tot tergiversat aplicarea legii amnistiei capitalurilor, încă de acum o lună”, punctează Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău