Negocierile de la Berlin: Ce conține protocolul semnat

  • 03 Iunie 2016 16:48
Negocierile de la Berlin: Ce conține protocolul semnat

Negociatorii și mediatorii în formatul 5+2 au semnat vineri, 3 iunie, un protocol comun după runda de discuții de la Berlin, care s-a desfășurat după o pauză de doi ani.

Reprezentanții părților au calificat reluarea discuțiilor drept un început bun pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Reuniunea s-a desfășurat la Berlin, fiind organizată de președinția germană la OSCE. Ambasadorul german Cord Meier-Klodt  calificat întrevederea drept un început de succes al discuțiilor, salutând reluarea negocierilor după o pauză de doi ani.

Reprezentatul Tiraspolului la negocieri, Vitali Ignatiev, a menționat că prima discuție s-a desfășurat în baza unor propuneri formulate anterior de către Federația Rusă și au fost abordate chestiunice țin de problemele care împiedică desfășurarea tratativelor.

La finalul reuniunii a fost semnat un protocol care stabilește principalele acțiuni ce urmează să fie întreprinse în viitorul apropiat.

„Protocolul ședinței conține angajamente concrete ale părților să identifice în cel mai scurt timp decizii stabile pe chestiuni importante ca dosarele penale pe numele oficialilor și cetățenilor celor două părți, rezolvarea problemei circulației peste hotare a automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene, utilizarea peste hotare a documentelor de studii, eliberate de Tiraspol”, a declarat Vitali Ignatiev.

Participanții la negocieri nu au stabilit când va fi organizată următoarea rundă, dar, în timpul apropiat, în Bavaria, ar urma să se desfășoară o conferință internațională tradițională, dedicată problemei transnistrene. Până atunci ar trebui să fie înregistrate rezultate concrete ale discuțiilor dintre Chișinău și Tiraspol, a declarat vicepremierul responsabil pentru reintegrare Gheorghe Bălan.

„Eu sper că deschiderea Chișinăului și Tiraspolului va contribui la aceea ca să fie elaborate propuneri concrete. Deja până la întrevederea din Bavaria sper să fie semnate câteva decizii protocolare, așa cum am convenit, în domeniul protecției mediului ambiant. Dar să elaborăm și soluții concrete în privința altor probleme care sunt în agendă”, a declarat Gheorghe Bălan.

Amintim că formatul 5+2, în care Rusia, Ucraina și OSCE au statutul de mediatori, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană – de observatori, iar Chișinăul și Tiraspolul – de părți implicate în conflict, a fost instituit la sfârșitul anului 2005. Negocierile în acest format au fost, însă, întrerupte câteva luni mai târziu. Discuțiile au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar după runda din iunie 2014 Tiraspolul a insistat că nu există premise pentru reluarea lor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău