Negocieri EȘUATE între autorități și agricultori. Fermierii revin în PMAN pentru a desfășura marșuri cu tehnica agricolă (Revista presei)

  • 05 Decembrie 2023 09:40
Negocieri EȘUATE între autorități și agricultori. Fermierii revin în PMAN pentru a desfășura marșuri cu tehnica agricolă (Revista presei)

Fructele din R. Moldova, tot mai solicitate de europeni scrie ZDG. Cantitatea fructelor exportate în UE a crescut de câteva ori din 2021 până în 2023, subliniază publicația. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când în anul curent producătorii au exportat circa 11 mii tone. Totodată, a crescut exportul de prune, de circa 2 ori pe piața UE: de la 27 mii tone în anul 2021, s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023. O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25 mii tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021. „Consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană, explică Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

De pe urma embargoului impus de Moscova, au de suferit doar consumatorii din Rusia, afirmă Președintele „Moldova-Fruct”, citat de Deschide.md. Embargoul impus de Rusia fructelor și legumelor din Republica Moldova nu este o noutate și reprezintă un joc politic al Moscovei. Opinia aparține președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, potrivit căruia producătorii de fructe din Republica Moldova își vor vinde marfa pe alte piețe. Potrivit lui Vitalie Gorincioi, de pe urma embargoului impus de Rusia, au de suferit doar consumatorii din Federația Rusă, întrucât aceste interdicții determină creșterea prețurilor pe piața internă.

Negocieri EȘUATE între autorități și agricultorii protestatari. Ultimii pornesc astăzi într-un marș cu tehnica agricolă prin Chișinău, titrează Ziarul Național. Fermierii au fost primiți în această seară și de președinta Maia Sandu, însă discuțiile nu s-au soldat cu nimic concret. În cadrul întrevederii, Maia Sandu a precizat că ,,subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive", care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă. Consiliul Asociației ,,Forța Fermierilor" a decis unanim ca agricultorii să revină astăzi  în PMAN, pentru a desfășura marșuri cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30", se arată într-o declarație a Asociației ,,Forța Fermierilor".

Cernoziomul moldovenesc, vândut la felie, titrează Anticorupție.md. Potrivit publicației, aproximativ 15 la sută din terenurile arabile ale cetățenilor moldoveni nu le mai aparțin. Bucată cu bucată, acestea sunt cumpărate de cetățeni străini care, în lipsa unor pârghii legale, își asumă riscul să investească în agricultura din Republica Moldova apelând la firme locale sau persoane de încredere. În timp ce unii experți declară că ponderea capitalului străin pe sol moldovenesc n-are șanse să dea rădăcini, alții bat un semnal de alarmă și spun că în câțiva ani moldovenii s-ar putea transforma din stăpâni în argați la ei acasă. Există și o a treia voce care subliniază că cei care au bani să-i „planteze” în cernoziomul moldovenesc încearcă să evite o altă greblă ascuțită, și anume fărâmițarea excesivă a suprafețelor arabile. Pentru a-și consolida un teren, au de negociat nu numai eventuale tranzacții de vânzare/cumpărare, dar și de schimb. Iar de la tocmeală până în instanță e doar un mic pas.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova va fi pus în funcțiune până la finele anului, anunță Mold-Street. Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei. Costul investiției este de circa patru milioane euro, iar centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie electrică de peste 7,2 milioane kWh pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău