Negocieri ”discrete” Ucraina – SUA – UE pentru un acord de pace cu Rusia. Ar putea face Ucraina concesii teritoriale?

  • 04 Noiembrie 2023 16:35
Negocieri ”discrete” Ucraina – SUA – UE pentru un acord de pace cu Rusia. Ar putea face Ucraina concesii teritoriale?

Oficiali americani și europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt și unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuțiile, transmite postul american NBC, citat de News.ro. Conversațiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii.

Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii.

Discuțiile reprezintă o recunoaștere a dinamicii din punct de vedere militar pe teren în Ucraina și din punct de vedere politic în SUA și Europa, au spus oficialii. Contraofensiva Ucrainei a dat rezultate modeste, iar în Occident s-a instalat o anumită ”oboseală” a publicului legată de Ucraina, ambele evoluții ajutând Rusia.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelensky a declarat în repetate rânduri că se opune oricărui acord de pace care ar duce la pierderi teritoriale pentru țara sa.

Discuțiile au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani și europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas și cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.

De asemenea, există o neliniște în guvernul american cu privire la cât de puțină atenție publică a atras războiul din Ucraina de când a început războiul dintre Israel și Hamas în urmă cu aproape o lună, au spus oficialii. Ei se tem că această schimbare ar putea îngreuna obținerea de ajutoare suplimentare pentru Kiev.

Unii oficiali militari americani au început să folosească, în privat, termenul „impas” pentru a descrie actuala bătălie din Ucraina, unii spunând că aceasta s-ar putea reduce la care dintre părți poate menține o forță militară cel mai mult timp. Niciuna dintre părți nu face pași mari pe câmpul de luptă, pe care unii oficiali americani îl descriu acum ca fiind ”un război al centimetrilor”.

„Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, într-o declarație. „Ne concentrăm pe continuarea susținerii ferme a Ucrainei în timp ce își apără libertatea și independența împotriva agresiunii rusești”.

 

De asemenea, un oficial al administrației a precizat că Casa Albă „nu are cunoștință de alte discuții cu Ucraina despre negocieri în acest moment”.

Președintele Joe Biden s-a concentrat intens asupra forțelor militare ucrainene în curs de epuizare, potrivit a două persoane familiarizate cu acest subiect.

„Efectivele sunt în topul preocupărilor administrației în acest moment”, a declarat una dintre ele. SUA și aliații săi pot furniza Ucrainei armament, a spus această persoană, „dar dacă nu au forțe antrenate pentru a le folosi, nu folosește la mare lucru”.

Biden a cerut Congresului să autorizeze fonduri suplimentare pentru Ucraina, dar, până acum, efortul nu a reușit să progreseze din cauza rezistenței unor republicani din Congres. Casa Albă a legat ajutorul pentru Ucraina și Israel în cea mai recentă cerere a sa. Acest lucru are susținere în rândul unor republicani din Congres, dar alți parlamentari republicani au declarat că vor vota doar pentru un pachet de ajutor destinat exclusiv Israelului.

Înainte de începerea războiului dintre Israel și Hamas, oficialii Casei Albe și-au exprimat în mod public încrederea că fondurile suplimentare pentru Ucraina vor trece de Congres înainte de sfârșitul acestui an, în timp ce, în privat, au recunoscut că sunt îngrijorați de cât de dificil ar putea fi acest lucru.

Administrația Biden nu are niciun indiciu că președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să negocieze cu Ucraina, au declarat doi oficiali americani. Aceștia spun că Putin încă mai crede că poate „aștepta Occidentul” sau că poate continua să lupte până când SUA și aliații săi își pierd sprijinul intern pentru finanțarea Ucrainei sau până când lupta pentru aprovizionarea Kievului cu arme și muniții devine prea costisitoare, au declarat oficialii.

Administrația Biden a cheltuit 43,9 miliarde de dolari pentru asistența de securitate în favoarea Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit Pentagonului.

Un oficial american spune că administrația mai are de trimis Ucrainei aproximativ 5 miliarde de dolari înainte de a se termina banii. Nu ar mai fi rămas niciun ajutor pentru Ucraina dacă administrația nu ar fi spus că a găsit o eroare contabilă de 6,2 miliarde de dolari în urma unor luni de supraevaluare a echipamentelor trimise la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău