Negocieri cu dosarele penale pe masă (Adevărul)

  • 18 Septembrie 2013 09:52
Negocieri cu dosarele penale pe masă (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 18 SEPTEMBRIE

Adevărul citează un document care arată cum giganții industriali din stânga Nistrului sunt asigurați cu metan la un preț de 10 ori mai mic decât cel perceput de la consumatorii din Chișinău. Prin această schemă, crește datoria față de Gazprom, susțin experții. Schema funcționează aproximativ în felul următor: Gazprom vinde gaze întreprinderii Moldovagaz la un preț de 380 de dolari pentru o mie de metri cubi. Apoi Moldovagaz (pe hârtie) livrează metanul la Tiraspoltransgaz, care îl furnizează Uzinei Metalurgice de la Râbnița și Centralei Electrice de la Cuciurgan.

Negocieri cu dosarele penale pe masă, titrează Adevărul, facând referire la un document semnat luni, de Eugen Carpov și Nina Stanschi, prin care cele doua părții se angajează să facă „schimb de informații, să sistematizeze și să examineze unele dosare penale intentate la Chișinău și Tiraspol“. Acest fapt a provocat un val de nemulțumiri printre juriștii și reprezentanții societății civile. Ion Manole, președintele Asociației Promo-Lex ce monitorizează situația drepturilor omului în regiunea separatistă, susține că acet grup de lucru nu este constituit pe temei juridic. El își exprimă nemulțumirea că polițiștii din RM sunt puși în aceeași oală cu persoane dubioase din niște structuri ilegale de la Tiraspol.

Adevarul mai publică istoria unui un moldovean care detine un local italian peste
Ocean, în San Francisco. Cucerit de bucătăria italiană și de oportunitățile continentului american, tânărul duce totuși dorul bucatelor moldovenești, mai ales ale celor preparate de mama lui.

Liberalii reformatori îl acuză pe Mihai Ghimpu de plagiat, scrie Ziarul Național. Deputatul liberal din grupul de inițiativă pentru crearea Partidului Liberal Reformator Ana Guțu susține că sesizarea Curții Constituționale de către deputații liberali în frunte cu Mihai Ghimpu, privind recunoașterea limbii române drept limbă oficială în Republica Moldova, nu este decât un plagiat și are la bază interese „pur electorale”.

Încă 39 de tone de mere moldovenești, rebutate de Rusia, titrează Ziarul National. Merele trebuiau să ajungă în orașele Breansk și Novosibirsk. Analizele de laborator efectuate de „Rosellhoznadzor” au arătat că acestea aveau molia orientală a fructelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău