Negocierea obiectivului climatic 2030 a permis concesii statelor est-europene, dar aspecte esențiale rămân a fi
-
11 Decembrie 2020 18:37
Liderii statelor UE au convenit vineri dimineață asupra țintei diminuării emisiilor poluante cu cel puțin 55% până în anul 2030 față de nivelul anului 1990 - în creștere față de ținta actuală de 40%, dar sub cea de 60% dorită de Parlamentul European -, acordul încheiat la summitul european ținând cont de unele rezerve ale Poloniei și altor țări central și est-europene, dar lasă pentru discuții ulterioare detaliile finanțării europene pentru tranziția energetică și stabilirea țintei de reducere a emisiilor pentru fiecare țară, potrivit agențiilor DPA și EFE, preluat de Ager
Polonia, țară cu un sistem energetic intensiv în cărbune și care împreună cu alte state central și est-europene, precum Ungaria, Cehia și Slovacia, consideră că ar putea să nu reușească să urmeze ritmul climatic ambițios impulsionat de statele UE mai bogate, a refuzat anul trecut să subscrie deplin obiectivului Comisiei Europene privind atingerea neutralității climatice în UE până în anul 2050.
Soluția găsită atunci a constat într-o formulare ambiguă pe care președintele francez Emmanuel Macron a descris-o ca o ''scutire temporară'' pentru Varșovia, calificată ironic de un diplomat drept o inovație europeană, aceea de ''unanimitate parțială''.
Acordul convenit acum cuprinde mai multe concesii, dar lasă pentru summiturile următoare clarificarea unor aspecte importante, cum ar fi cuantumul fondurilor europene de care vor beneficia statele membre pentru ca economiile lor să poată face față tranziției energetice.
Liderii europeni vor reveni de asemenea asupra discuției privind stabilirea țintelor naționale de reducere a emisiilor poluante. Ei au promis deocamdată că nu se va solicita fiecărui stat membru să-și reducă emisiile de CO2 cu 55%, ci se va urmări acest obiectiv pentru ansamblul UE prin ''echitate și solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă'' și se va ține cont de ''circumstanțele naționale specifice și potențialul de reducere a emisiilor'' poluante pentru fiecare țară în parte.
Polonia a cerut stabilirea obiectivelor de reducerea a emisiilor în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor al fiecărei țări membre, astfel încât țintele să fie mai reduse pentru statele mai sărace, precum și sporirea finanțării europene în vederea atingerii acestor obiective.
Liderii europeni au promis de asemenea că va fi respectat ''dreptul statelor membre de a decide asupra mix-ului lor energetic și de a alege tehnologiile cele mai adecvate (...), inclusiv tehnologii de tranziție, precum gazele'', ceea ce deschide posibilitatea unor finanțări comunitare pentru proiecte gazeifere și, probabil, nucleare.
Potrivit unor surse europene citate de agenția EFE, Polonia a mai cerut garanții de ''stabilitate a finanțării'' pentru tranziția în sectorul energetic, iar liderii europeni s-au angajat să semnaleze că trebuie abordate dezechilibrele în viitor.
Negocierile privind obiectivul climatic s-au complicat și în privința obiectivelor naționale pentru sectoarele economice neacoperite de sistemul de comercializare a certificatelor de emisii ETS, o temă foarte sensibilă întrucât eforturile trebuie împărțite între statele membre, astfel că acestea, prin Consiliul UE, și-au rezervat ultimul cuvânt asupra viitoarelor propuneri, conform acelorași surse.
Atingerea obiectivului climatic fixat la acest summit va implica o remodelare a economiei europene în aproape toate sectoarele, cu reforme majore în cel energetic și al transporturilor și de asemenea ample renovări ale clădirilor.