Negociatorul-șef al UE: Există 'numeroase divergențe foarte grave' cu Marea Britanie în privința relației post-Brexit

  • 05 Martie 17:15
Negociatorul-șef al UE: Există 'numeroase divergențe foarte grave' cu Marea Britanie în privința relației post-Brexit

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a declarat joi că există 'numeroase divergențe foarte grave' cu Marea Britanie în privința relației post-Brexit, la capătul unei prime runde de discuții la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă, el a avertizat că un acord post-Brexit "ar trebui să includă o soluție echilibrată pentru pescuit", considerând "impracticabilă" cererea Marii Britanii de a negocia în fiecare an un acces reciproc la zonele de pescuit.

Tot la capitolul divergențe, negociatorul-șef al UE a citat de asemenea chestiunea crucială a condițiilor de concurență loială pe care Bruxellesul le cere Londrei, afirmând că britanicii dau asigurări că au "ambiții de standarde ridicate", dar "nu vor să includă aceste angajamente într-un acord comun".

UE se teme în special să aibă la granița sa o economie dereglementată care nu ar mai respecta normele în domeniile social, de mediu sau al ajutoarelor de stat.

Un alt punct sensibil, potrivit lui Barnier, este relația cu Curtea de Justiție a UE. Londra nu mai vrea ca ea "să joace un rol" în interpretarea dreptului european în caz de diferend între cele două părți asupra punerii în aplicare a noii relații.

În ciuda acestor diferențe, Michel Barnier a spus că vrea "să continue să creadă" că este posibil să se ajungă "la un acord bun pentru cele două părți".

A doua rundă de negocieri urmează să aibă loc în martie la Londra.

Acordul trebuie negociat până la sfârșitul anului, sfârșitul perioadei de tranziție după despărțirea Londrei de UE la 31 ianuarie.

Un eșec al negocierilor ar avea consecințe potențial dezastruoase pentru economia britanică, dar și efecte dăunătoare pentru UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
2
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0
Mon
-2
Tue
1
Wed
6
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău