Nedumerire și confuzie în privința înmormântărilor persoanelor decedate de COVID-19. În ce măsură sunt respectate recomandările OMS în R.Moldova
-
31 Martie 2020 15:49
Înmormântarea persoanelor decedate din cauza virusului COVID-19 trezește nedumerire și provoacă confuzie în rândul oamenilor în contextul în care autoritățile centrale nu au elaborat o instrucțiune privind modul de înhumare, iar municipalitatea a decis ca toate persoanele care mor din cauza noului tip de coronavirus să fie înmormântate într-un cartier special amenajat la Cimitirul “Sfântul Lazăr” din Capitală, inclusiv, și cei care sunt originari din alte localități ale țării.
Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat pentru Radio Chișinău că în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale nu a fost elaborată o instrucțiune privind modul cum urmează să fie înhumată persoana decedată din cauza virusului COVID-19.
El a menționat că fiecare decide cum își înhumează defunctul, însă a ținut să precizeze că trebuie respectate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Directorul ANSP, a declarat, că din punct de vedere epidemiologic, cadavrul persoanei decedate din cauza virusului COVID-19, nu prezintă pericol. Pericol pentru răspândirea noului tip de coronavirus sunt tradițiile legate de înmormântări cum ar fi mesele de pomenire sau slujbele în biserică.
Pe de altă parte, autoritățile din municipiul Chișinău au decis ca persoanele care vor deceda din cauza virusului COVID-19 în instituțiile medicale din Capitală, să fie înmormântate într-un cartier special amenajat în cimitirul “Sfântul Lazăr”, chiar dacă sunt originare din alte localități ale țării. Excepție fac doar persoanele care își au rezervate din timp locurile. Directorul Combinatului Servicii Funerare, Ludmila Boțan, a precizat că această măsură a fost luată pentru a preveni răspândirea virusului.
„Anterior, când s-a luat această decizie nu cunoșteam care este situația reală și de aceea ne-am gândit la protecția, în primul rând, a angajaților Combinatului Servicii Funerare. În afară de angajații noștri mai sunt rudele care vin să-și petreacă pe ultimul drum ruda. Mai este preotul. De aceea, atunci, am vrut, că măsură de protecție, să fie, totuși, un sector amenajat aparte până când vor apărea acele instrucțiuni și va fi o claritate. Așa a fost luată decizia în cadrul Comisiei Situații Excepționale din mun. Chișinău. – Întrebarea apare la cei din raioane, de ce să-și îngroape mortul în Chișinău? – Nu pot să vă răspund. Eu sunt administratoare pe cimitirele din municipiul Chișinău. Ceea ce nu cunosc, nu pot să vă răspund”, a spus Ludmila Boțan.
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor pentru gestionarea în condiții de siguranță a unui corp mort în contextul COVID-19, demnitatea celor decedați, tradițiile culturale și religioase, precum și familiile lor trebuie protejate. Totodată, în document se spune că nu există un echipament special de transport sau vehicul pentru transportarea sicriului cu corpul neînsuflețit. Mai mult, nu este nevoie înfășurarea mortului în saci de plastic, iar la ceremonia de înhumare, trebuie să participe un număr limitat de persoane, cu menținerea distanței fizice și cu respectarea etichetei respiratorii și igiena mâinilor. Se permite ca rudele să-și ia rămas bun de la distanță fără a atinge corpul și a-l săruta.
De menționat că în Republica Moldova, două persoane au decedat din cauza virusului COVID-19. Este vorba despre o femeie din satul Bălceana, raionul Hâncești și un medic din municipiul Chișinău.