NEconfidențial | Ministrul Muncii, Alexei Buzu: Recensământul va avea impact și asupra procesului de creare și implementare a politicilor statului, inclusiv în domeniul protecției sociale (Audio)
-
24 Aprilie 14:37
Recensământul populației reprezintă un exercițiu foarte important, care va avea impact și asupra procesului de creare și implementare a politicilor statului, inclusiv în domeniul protecției sociale. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a încurajat cetățenii să fie deschiși și să de curs acestui sondaj demografic. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău, realizată de Mihaela Dicusar.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, afirmă că recensământul populației reprezintă un exercițiu foarte important, care va avea impact și asupra politicilor de stat pe care le creează și implementează ministerul.
„Vom avea o radiografie completă a societății noastre, vom cunoaște câți suntem, care este compoziția demografică a țării noastre, asta cu siguranță ne va ajuta să înțelegem care este rata de ocupare, câte persoane apte de muncă sunt, câte persoane sunt vârstnice, care este piramida demografică reală. Acum, toate aceste cifre sunt bazate pe anumite proiecții și recensământul precedent. Acum, vom avea ocazia să vedem care este situația reală. Asta cu siguranță ajută la crearea politicilor de ocupare, politici legate de protecția copilului. Noi utilizăm datele prezente cu privire la numărul populației, persoanelor cu dizabilități…”, a spus Alexei Buzu.
În acest sens, ministrul a încurajat cetățenii să fie deschiși și să dea curs acestui exercițiu demografic.
„Eu am încredere în colegii de la Biroul Național de Statistică. Este un exercițiu extrem de important. Nu ia mult timp. Vreau să asigur toți cetățenii că recenzorii de la BNS au protocoale și procese foarte bine la punct legate de protecția datelor cu caracter personal. Ele nu vor fi divulgate și nu vor fi utilizate în alte scopuri, decât a înțelege care este situația cu privire la populația Rep. Moldova”, a precizat ministrul.
Desfășurarea Recensământului 2024 în Rep. Moldova este afectată de acțiuni de comunicare coordonată de subminare a acestui exercițiu statistic, atât din partea unor politicieni cât și a unor lideri de opinie, au avertizat recent experții Centrului Analitic Independent Expert Grup.
Aceștia au evidențiat o serie de falsuri și narative eronate răspândite în societate și care au ca rezultat reticența și suspiciunea cetățenilor în legătură cu participarea la recensământ.
Desfășurat în perioada de la 8 aprilie până pe 7 iulie, o dată la 10 ani, acesta este al treilea Recensământ al Populației și Locuințelor desfășurat în Rep. Moldova de la obținerea independenței.