Adrian Lupușor, director executiv al Expert Grup: „Anumiți exponenți politici dar și lideri de opinie promovează mesaje stranii despre recensământ”

  • 23 Aprilie 14:11
Adrian Lupușor, director executiv al Expert Grup: „Anumiți exponenți politici dar și lideri de opinie promovează mesaje stranii despre recensământ”

Desfășurarea Recensământului din acest an în Rep. Moldova este afectată de acțiuni de comunicare coordonată de subminare a acestui exercițiu statistic, atât din partea unor politicieni cât și a unor lideri de opinie, avertizează experții Centrului Analitic Independent Expert Grup. Aceștia au evidențiat, în cadrul unei mese rotunde organizate astăzi la Chișinău, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, o serie de falsuri și narative eronate răspândite în societate și care au ca rezultat reticența și suspiciunea cetățenilor în legătură cu participarea la recensământ, informează Radio Chișinău.

Posibilitatea indicării a două etnii are drept scop creșterea artificială sau diminuarea artificială a etnicilor români din Rep. Moldova, este unul dintre falsurile răspândite, a declarat Stas Madan, unul dintre experții Expert Grup. El a enumerat și alte minciuni răspândite legate de recensământ și care sperie populația,  printre care faptul că ”dacă nu ești acasă atunci când vine recenzorul, primești amendă” sau că ”datele personale se cer pentru a putea exercita control asupra cetățenilor”. Unele din întrebările din chestionar au stârnit preocupări inclusiv la Moscova, a mai spus Stas Madan.

”Cele trei întrebări legate de limbă, etnie și religie, răspunsurile aici vin pe bază principiul autoidentificării. Nimeni nu o să vă interzică să indicați orice opțiune de răspuns. Principiul autoidentificării nu l-a anulat nimeni nici la acest recensământ. Am văzut chiar și de la ministerul rus de externe preocupări în acest sens. Sunt foarte multe falsuri nemijlocit despre întrebări, că ar fi formulate tendențios, sau chiar că ar fi dictate din afara țării. Un alt fals răspândit este legat că întrebarea despre intențiile de a pleca din locuință în următoarele 12 luni este ca escrocii să ne fure din apartamente”, a afirmat Madan.

”Recensământul urmărește să evalueze câtă carne de tun are Rep. Moldova în contextul războiului din Ucraina”, pentru ”colectare de informații pentru a nu oferi compensații” sau pentru ”a face o bază de date în perspectiva alegerilor prezidențiale” sunt alte falsuri răspândite în societate în realitate primele rezultatele ale recensământului urmând a fi disponibile la începutul anului viitor abia, mai notează Stas Madan.

„Multe din falsuri sunt răspândite de lideri politici”, spune expertul Adrian Lupușor, director executiv al Expert Grup.

”Se pare că este o acțiune de comunicare coordonată de a submina acest proces și de a motiva populația să nu participe la acest recensământ. Noi nu înțelegem care sunt motivele dar vedem anumiți exponenți politici dar și lideri de opinie care promovează mesaje stranii despre acest exercițiu pur statistic”, a precizat Lupușor.

Recensământul  est un proces statistic organizat o dată la zece ani indiferent de cine este la guvernare au mai subliniat experții.

Expert Grup a fost organizația care a oferit expertiză Biroului Național de Statistică în ajustarea și pregătirea chestionarelor pentru recensământ, în urma recensământului de probă, a precizat vicedirectoarea BNS, Aurelia Spătaru.

”Recensământul are drept scop să determine numărul populație, distribuția ei după diferite caracteristici etnice, demografice, sociale economice, dar și locuințele și condițiile de trai ale populației. Din acest motiv întrebam și dotarea locuințelor, sunt ele ocupate sau neocupate, dat fiind faptul că avem un proces intensiv de migrație. Toate întrebările din chestionare au o bază metodologică, științifică se bazează pe experiența statelor lumii. Am utilizat și întrebări din recensămintele anterioare pentru a asigura comparabilitatea datelor în timp”, a spus Spătaru.

445 de mii de locuințe și circa 640 de mii de persoane  au fost recenzate în primele două săptămâni (8-21 aprilie) de la începerea Recensământului, conform datelor BNS.

Desfășurat în perioada de la 8 aprilie până pe 7 iulie, acesta este al treilea Recensământ al Populației și Locuințelor desfășurat în Rep. Moldova de la obținerea independenței.

Uniunea Europeană a sprijinit Republica Moldova în realizarea recensământului, oferind 2 milioane de euro și 3.000 de tablete pentru colectarea datelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău