NEconfidențial | Ex- președinte al Curții Constituționale: Decizia cu privire la declararea neconstituțională a Partidului Șor reprezintă un precedent și ar putea fi folosit pentru răfuieli politice (Audio)

  • 20 Iunie 2023 13:56
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia Curții Constituționale prin care Partidul Șor a fost declarat neconstituțional reprezintă un precedent care comportă anumite riscuri și care ar putea fi folosit de alte guvernări pentru răfuieli politice, este de părere expertul în drept Alexandru Tănase, ex-ministru al Justiției. Pe de altă parte, doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, afirmă că decizia Curții trebuie dusă până la capăt și argumentele care au stat la baza acesteia trebuie raportate și la alte formațiuni. Totodată, unii analiști sugerează necesitatea modificării legislației în domeniul activității politice, în contextul în care aceiași oameni ar putea să se regăsească într-un alt partid. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Fostul președinte al Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a subliniat că decizia cu privire la declararea neconstituțională a Partidului Șor reprezintă un precedent, iar  în eventualitatea unei schimbări politice la nivel parlamentar, acest precedent, potențial, în viitor, poate fi utilizat pentru răfuieli politice.

„Astfel de decizii dau bine și funcționează foarte bine în sistemele pluraliste cu democrații consolidate. Or, în Rep. Moldova, neavând un astfel de sistem, sigur că există un risc ca vreodată acest precedent ar putea fi folosit în sens invers decât a fost creat el de către Curtea Constituțională”, a spus Alexandru Tănase.

La rândul său, analistul român, Mihai Isac, spune că, în cele ce urmează, este necesară îmbunătățirea legislației în domeniul activității politice, în contextul în care membrii partidului Șor ar putea să adere la alt partid înregistrat, însă care nu a fost activ până acum.

„Este poate necesară lansarea unui proces de reînregistrare a partidelor politice pentru a vedea care din aceste partide politice nu mai sunt active în mod real și sunt doar anumite unelte pentru a putea fi vândute sau cumpărate de cine are bani mai mulți”, a declarat Mihai Isac.

Și doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, este de părere că argumentele care au stat la baza deciziei de neconstituționalitate a Partidului Șor, care trebuie să aibă finalitate, trebuie raportate și la alte formațiuni politice.

„Această hotărâre a Curții Constituționale trebuie dusă până la capăt, nu trebuie lăsată de izbeliște, să facem numai bulbuci și gata. Și atunci va fi o revizuire a acestor formațiuni care sunt înregistrate ca partid dacă ele corespund standardelor unui partid. Dacă nu, du-te și lichidează…pentru că Parlamentul exercită suveranitatea poporului, nu a partidului…”, a spus Alexandru Arseni.

Conform hotărârii Curții Constituționale, Partidul Șor se consideră dizolvat, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidarea a partidului și radierea acestuia din registrul de stat al persoanelor juridice.

Decizia a fost luată în baza sesizării Guvernului care acuză Partidul Șor de faptul că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău