NEconfidențial | Constatări Promo-LEX: În sesiunea de primăvară-vară, transparența decizională a Parlamentului a fost respectată în proporție de 50 la sută (Audio)

  • 25 Iulie 2023 14:29
0%
00:00:00
00:00:00

Aproape jumătate din comisiile parlamentare de anchetă nu și-au îndeplinit atribuțiile stabilite și nu au înaintat rapoartele spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului, arată un studiu privind controlul parlamentar realizat de Promo-LEX. Experții mai constată că opoziția nu a fost implicată plenar în procedura legislativă. O altă constatare este că în sesiunea de primăvară-vară, care se încheie în zilele următoare, transparența decizională a Parlamentului a fost respectată în proporție de 50 la sută. Datele au fost prezentate de experta Mihaela Duca-Anghelici în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Conform constatărilor Asociației Promo-LEX, spre deosebire de sesiunea parlamentară precedentă, atunci când transparența decizională a fost afectată în proporție de 70 la sută, în cadrul sesiunii curente de primăvară-vară, care se încheie în zilele următoare, aceasta nu a fost respectată în 50% din proiectele de legi promovate. De exemplu, unele rapoarte ale comisiilor pe seama anumitor proiecte fie nu sunt publicate, fie sunt afișate cu întârziere, a explicat experta Mihaela Duca-Anghelici, care a monitorizat activitatea parlamentară.

„O altă problemă este și cu adoptarea ordinii de zi. Noi vedem destule cazuri în care odinea de zi se modifică la 100-200%. Constatăm că deși este adoptată deja, am văzut că totuși se intervine prin modificarea ordinii de zi în ziua de joi, vineri. Se  mai introduc sau se exclud proiecte cam tot atâtea cât erau inițial pe ordinea de zi. Și acest lucru tot afectează procesul decizional, pentru că societatea nu cunoaște care sunt intențiile legislativului și ce urmează să adopte”, a spus Mihaela Duca-Anghelici .

O altă îngrijorare a experților ține de desfășurarea consultărilor publice cu societatea civilă asupra proiectelor de legi. Mihaela Duca-Anghelici susține că doar anumite acte legislative sunt supuse consultărilor.

Experta s-a referit și la activitatea deputaților prin prisma numărului de inițiative cu care au venit în cadrul sesiunii parlamentare.

„Dacă comparăm deputații între ei, cel puțin la nivel de fracțiune, este logic că majoritatea parlamentară are cele mai multe proiecte de legi. Îngrijorarea noastră e că proiectele depuse de către opoziției nu ajung să fie examinate în ședință plenară. Motivul e simplu – de obicei, opoziția vine cu proiecte sociale care nu neapărat au acoperire financiară și atunci majoritatea parlamentară nu vrea ca acestea să fie incluse pe ordinea de zi din motiv că ar fi populiste”, a declarat Mihaela Duca-Anghelici .

Totodată, experta atrage atenția asupra faptului că nu este respectată ziua opoziției în cadrul căreia trebuie să fie examinate doar proiectele propuse de deputații din opoziție. De vină, însă, s-ar face însăși opoziția, întrucât nu manifestă prea mare interes în acest sens.

În ceea ce privește prezența aleșilor poporului la ședințele plenare, conform constatărilor Asociației Promo-LEX, deputații sunt mult mai prezenți la începutul sesiunilor plenare, iar la final opoziția devine mai absentă, din cauza acțiunilor de protest și a boicotărilor.

„În special în ultimele ședințe plenare se adoptă cele mai multe proiecte de legi. Noi observăm și timpul de dezbatere al proiectelor. Pentru că opoziția nu este prezentă, ele se votează în 3-5 minute și…gata”, a spus Mihaela Duca-Anghelici .

O altă constatare a Promo-LEX se referă la faptul că doar șase dintre cele peste 40 de comisii de anchetă instituite la Parlament în ultimele trei legislaturi au finalitate. Conform experților, acestea sunt insuficient reglementate, ceea ce generează o serie de lacune în activitatea Legislativului și afectează calitatea procesului decizional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău