NATO, SUA și ONU denunță referendumurile ilegale organizate de Rusia pentru anexarea teritoriilor ucrainene. China cere respectarea integrității teritoriale a Ucrainei

  • 28 Septembrie 2022 11:27
NATO, SUA și ONU denunță referendumurile ilegale organizate de Rusia pentru anexarea teritoriilor ucrainene. China cere respectarea integrității teritoriale a Ucrainei

Referendumurile „false” de integrare în Rusia convocate în teritoriile ucrainene, aflate sub controlul forțelor ruse, în estul și sudul Ucrainei, nu au nicio legitimitate și constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a denunțat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul unei convorbiri telefonice purtate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează presa internațională și Agerpres.

„Aliații NATO sunt fermi în sprijinul lor pentru suveranitatea Ucrainei și dreptul ei la autoapărare. Referendumurile false organizate de Rusia nu au nicio legitimitate și constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste pământuri sunt Ucraina”, a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter.

Separat, președintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu Stoltenberg despre susținerea în continuare a forțelor armate ucrainene de către statele membre NATO.

De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că Statele Unite și aliații săi „nu vor recunoaște niciodată” anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Noi și multe alte țări am fost clari. Nu vom recunoaște niciodată anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat despre organizarea acestor referendumuri în teritoriile aflate sub control rus.

Șeful diplomației americane a reiterat că Statele Unite și aliații lor vor riposta cu sancțiunoi „noi și severe” împotriva Rusiei. „Este important să ne amintim ce se întâmplă aici. Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii și s-a angajat într-o acțiune diabolică în aceste teritorii, forțând populația locală să plece”, a continuat Blinken.

O reacție în acest sens a venit și din partea Organizației Națiunilor Unite. Astfel, adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo a reiterat, marți, la o reuniune a Consiliului de Securitate privind referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii ucrainene, sprijinul Națiunilor Unite pentru „integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute”, transmite Agerpres. 

„Permiteți-mi să repet că Organizația Națiunilor Unite rămâne pe deplin angajată față de suveranitatea, unitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a declarat Rosemary DiCarlo la începutul acestei întâlniri.

Mai mult, ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a transmis că Statele Unite „vor pune pe masă o rezoluție de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și cer Rusiei să își retragă trupele din Ucraina”. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă „o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

De asemenea, ambasadorul chinez la ONU a cerut marți în fața Consiliului de Securitate respectarea „integrității teritoriale a tuturor țărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.

„China a luat act de cele mai recente evoluții ale situației din Ucraina, iar poziția noastră este clară și consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială ale tuturor țărilor”, a spus Zhang Jun.

Nu în ultimul rând, într-un mesaj video transmis în timpul reuniunii de marți a Consiliului de Securitate de la New York dedicat subiectului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat încă o dată aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept „parodii”, informează Agerpres.

„Sunt o încercare cinică de a-i forța pe bărbații ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutați în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor. O astfel de anexare îl plasează pe Vladimir Putin într-o situație izolată față de întreaga umanitate. Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor țărilor lumii. Cred în capacitatea dumneavoastră de a acționa”, a spus el.

Potrivit președintelui ucrainean, Kievul nu poate purta discuții cu Moscova după organizarea acestor referendumuri de anexare.

„Recunoașterea de către Rusia a pseudo-referendumurilor ca fiind normale, punerea în aplicare a aceluiași scenariu ca în Crimeea și încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul președinte rus”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul video difuzat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

El a precizat că anexarea teritoriilor este „cea mai brutală încălcare a Cartei Națiunilor Unite”. Conform acestuia, Rusia ar trebui „să fie exclusă din toate organizațiile internaționale” pentru aceste acțiuni, sau cel puțin să fie suspendată.„Amenințările cu folosirea armelor nucleare au devenit un discurs constant al oficialilor și propagandiștilor ruși”, a mai acuzat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a acuzat că Rusia va distruge diplomația internațională. El a spus că reprezentanții Moscovei nu au folosit arme în Consiliul de Securitate,„dar cu siguranță nimeni nu va fi surprins dacă acest rol al Consiliului de Securitate al ONU se va transforma într-o zonă de violență din partea reprezentanților Rusiei”.

Președintele Ucrainei a avertizat că este doar o chestiune de timp până când Moscova va distruge ceea ce el a numit ultima instituție internațională funcțională

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău