NATO: Stoltenberg se așteaptă la aderarea 'la timp' a Suediei și Finlandei

  • 26 Decembrie 2022 13:50
NATO: Stoltenberg se așteaptă la aderarea 'la timp' a Suediei și Finlandei

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere oficial la alianță în noul an, a declarat el într-un interviu de sfârșit de an pentru DPA, transmite Agerpres.

Stoltenberg nu a fost în măsură să spună când se va întâmpla exact acest lucru. Cu toate acestea, el s-a declarat "absolut încrezător că procesul de ratificare va fi finalizat la timp".

Stoltenberg a clarificat astfel că nu se așteaptă ca Turcia să blocheze procesul de aderare pentru mult mai mult timp.

Cel mai estic membru al alianței de apărare a refuzat până acum să ratifice așa-numitele protocoale de aderare pentru a deschide calea aderării Finlandei și Suediei la NATO.

Conducerea turcă își justifică poziția față de cele două state pentru presupusul lor sprijin față de "organizații teroriste" precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, interzis).

Dar există și speculații că exporturile de arme suspendate de parteneri NATO ar putea juca un rol. De exemplu, Statele Unite au exclus Turcia din programul lor de avioane de luptă F-35 după ce guvernul de la Ankara a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în ciuda preocupărilor considerabile de securitate din partea partenerilor NATO.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai, ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina.

Până la sfârșitul lunii iunie, se părea că disputa asupra presupusului sprijin al Suediei și Finlandei pentru "organizațiile teroriste" a fost soluționată.

Cu toate acestea, Turcia consideră acum că acordurile încheiate la acel moment nu au fost încă îndeplinite, în special de către Suedia. Ankara cere extrădarea presupușilor teroriști, printre altele, amintește DPA.

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat într-o conferință de presă cu omologul său suedez Tobias Billstrom că ei nu sunt "nici măcar la jumătatea drumului" în punerea în aplicare a acordurilor.

El a criticat, printre altele, faptul că Curtea Supremă suedeză a oprit recent extrădarea jurnalistului Bulent Kenes, cerută de Ankara.

Întrebat dacă nu ar fi mai bine să existe opțiunea de suspendare a drepturilor de vot ale unor țări precum Turcia, Stoltenberg a spus că nu există niciun motiv să se speculeze care ar fi abordarea dacă tratatul fondator este negociat astăzi.

El a remarcat că există și diferențe de opinii între aliați în probleme precum democrația și statul de drept, adăugând că NATO este un forum important pentru aliați de a-și exprima îngrijorările.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău