NATO își exprimă 'sprijinul și solidaritatea' față de decizia SUA de a sancționa Rusia

  • 15 Aprilie 2021 17:11
NATO își exprimă 'sprijinul și solidaritatea' față de decizia SUA de a sancționa Rusia

Statele membre NATO și-au anunțat joi sprijinul față de decizia Washingtonului de a sancționa financiar Rusia și de a expulza zece diplomați ruși, transmite AFP.

'Statele NATO își exprimă sprijinul și solidaritatea față de Aliatul lor, Statele Unite, după anunțarea unor măsuri destinate să răspundă activităților destabilizatoare ale Rusiei', a transmis Alianța într-un comunicat.

'Aliații iau măsuri la nivel individual și colectiv în scopul de a întări securitatea colectivă a Alianței', precizează comunicatul.

În text, NATO acuză Rusia că 'face dovadă în mod repetat de un comportament destabilizator, mai ales prin încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a Georgiei și prin a continua să încalce, să nu onoreze și să ocolească numeroase obligații și angajamente internaționale'.

Administrația Joe Biden a anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice și la ingerințe în alegerile prezidențiale din 2020, acțiuni atribuite Moscovei.

Președintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă "consecințe strategice și economice (...) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acțiunilor sale de destabilizare internațională", a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

Aliații au chemat joi Rusia 'să înceteze imediat' comportamentul destabilizator și să se conformeze obligațiilor sale internaționale, la fel cum Aliații le respectă pe ale lor, inclusiv acordurile și angajamentele ce există în materie de control al armamentelor, de dezarmare și de neproliferare.

Ei cer, de asemenea, Moscovei 'să pună capăt provocărilor și să procedeze imediat la o dezescaladare a tensiunilor la frontierele Ucrainei, precum și în Crimeea, (un) teritoriu ce a fost anexat ilegal'.

Răspunsul NATO în încercarea de evitare a unui conflict între Ucraina și Rusia a fost abordat, marți și miercuri, în cursul discuțiilor pe care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, le-au avut cu omologii lor din celelalte 29 de state membre ale Alianței.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,29
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:6,17 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău