NATO avertizează că și schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității

  • 12 Noiembrie 2021 13:01
NATO avertizează că și schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a avertizat joi că și schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa securității și a dat asigurări că forțele armate ale țărilor membre trebuie să realizeze o tranziție energetică pentru a polua mai puțin în viața de zi cu zi, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Aceasta a fost una dintre concluziile forului virtual "NATO 2030: uniți pentru o nouă eră", la care au participat mai mulți experți în securitate care au abordat subiecte ce vor fi tratate cu prilejul viitorului summit al organizației, ce se va desfășura în zilele de 29 și 30 iunie 2022 la Madrid.

Astfel, Michael Ruehle, director al departamentului pentru provocări hibride și securitate energetică al NATO, a vorbit despre cele câteva probleme cu care a trebuit să se confrunte Alianța în timpul operațiunilor sale, cum ar fi deteriorarea echipamentelor și instalațiilor, provocată de seceta extremă sau de inundații.

"Unii soldați suferă de stres sporit din cauza temperaturilor crescute, creșterea nivelului mării este o amenințare pentru centre și instalații, cum este cel din Virginia (SUA) care se confruntă cu inundații de 10 ori pe an", a exemplificat el, apreciind că o astfel de situație dă un imbold NATO "să înfrunte schimbările climatice, cu toate că acest fenomen nu se numără printre prioritățile sale", însă realitatea este că "securitatea militară și națională sunt două fețe ale aceleiași monede".

Ruehle a spus că "a fi mai verde înseamnă a fi mai puternic", însă a avertizat că tranziția ecologică nu va fi gratuită, deoarece îmbunătățirea echipamentelor "presupune ani de dezvoltare" și implementare.

"Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru complexul militar este o expectativă, este unul dintre obiectivele noastre principale, există deja țări care au făcut acest lucru, trebuie să ne formăm militarii pentru a avea o mai mare conștiință energetică și a profita de noile tehnologii care să le permită să fie mai verzi și mai puternici", a insistat el.

În acest sens, Ruehle a explicat că la summitul de la Madrid va fi aprobat noul Concept Strategic al NATO, un ghid de înalt nivel pentru funcționarea alianței, iar schimbările climatice vor fi abordate "ca o problemă de securitate".

În opinia președintelui Asociației Tratatului Atlantic, James J. Townsend, NATO trebuie să abordeze această chestiune "pentru a fi relevantă în lunile și anii ce vin".

"Asta ne rezervă viitorul, însă manualul pe care îl foloseam până acum nu este același cu cel pe care va trebui să-l folosim în viitor, motiv pentru care următorul secretar general va trebui să se confrunte cu probleme având legătură cu schimbările climatice, dar cu un manual care nu dispune de aceste indicații", a declarat el.

Atât Ruehle, cât și Towsend au atras atenția asupra sosirii unei noi ere pentru NATO și au cerut implicare pentru ca Alianța să se mențină "puternică și relevantă".

"Ne aflăm într-o nouă etapă, lumea trece prin schimbări care îi afectează securitatea, mijloacele și formele de acțiune care se schimbă radical și presupun adaptare", a apreciat Ruehle, în timp ce Towsend a cerut "strângerea rândurilor" pentru a stopa atacurile Rusiei și Belarusului.

În aceeași idee s-a exprimat și Rasmus Hindren, director de relații al Centrului European de Excelență pentru Amenințări Hibride, care a amintit că lumea nu se află "în situație de război, dar nici de pace".

"Trăim într-o atmosferă de concurență, vedem atacuri, atentate care se înmulțesc, ne concentrăm acum asupra Belarusului, dar în același timp se întâmplă lucruri la frontiera cu Ucraina, Bosnia... peste tot, trebuie să ne concentrăm pe focare diferite în același timp", a avertizat el.

La rândul său, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene (SATCEN), Sorin Ducaru, a apreciat că trăim într-un mediu "foarte dinamic care se schimbă, alimentat de noi oportunități tehnologice și de telecomunicații" și înconjurați de "vulnerabilități și amenințări" având legătură cu "fiabilitatea tehnologiilor". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău