NATO amintește Uniunii Europene limitele inițiativei sale de apărare

  • 13 Februarie 2018 19:19
NATO amintește Uniunii Europene limitele inițiativei sale de apărare

Inițiativa de apărare europeană nu trebuie să creeze bariere economice, nici să se erijeze în alternativă la NATO, a avertizat marți secretarul general al Alianței, cu o zi înainte de o reuniune la Bruxelles a miniștrilor apărării ai țărilor membre NATO, informează AFP.

Jens Stoltenberg a reiterat preocupările în acest sens formulate de administrația americană. "Da, există divergențe de opinii", a recunoscut Stoltenberg în timpul conferinței de presă pentru prezentarea reuniunii, la care va asista miercuri și joi secretarul american al apărării, Jim Mattis.

"Susținem inițiativa europeană, cu condiția ca ea să fie complementară și să nu confiște din activitățile și nevoile NATO", a avertizat Katie Wheelbarger, responsabilă cu securitatea internațională în cadrul Ministerului american al Apărării. "Nu vrem ca UE să confiște din mijloacele NATO", a insistat ea.

Reprezentanta diplomației europene, Federica Mogherini, va fi invitată miercuri seara să detalieze inițiativa europeană.

"Mai multe cheltuieli și mai multe capacități pot întări NATO. Trebuie să fie o complementaritate, nu să fie înlocuită NATO", a mai spus Jens Stoltenberg. "Ar fi lipsit de sens ca UE și NATO să intre în concurență", a subliniat el. "UE nu trebuie să se substituie la ceea ce face NATO", a adăugat secretarul general al NATO. "Nu se pune problema de a avea o listă de nevoi de capacități pentru NATO și o alta pentru UE. Nu se pune problema să dublăm", a continuat el.

În același timp, Stoltenberg a remarcat că 15 state membre ale NATO au prezentat până acum planuri concrete pentru îndeplinirea obiectivului de creștere a cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, până în 2024, subiect care se va afla de asemenea pe ordinea de zi a reuniunii miercuri și joi de la Bruxelles. Bugetele aliate pentru apărare cresc constant, astfel încât dacă în 2014 doar trei state membre au cheltuit mai mult de 2% în acest scop, în 2018 această cifră ar urma să ajungă la opt, ceea ce este "un progres substanțial și un început bun". "Dar mai avem un drum lung de parcurs", a menționat secretarul general al NATO, potrivit dpa.

Ambasadoarea SUA la NATO Kay Bailey Hutchison a asigurat la rândul său marți că Washingtonul va continua să-i preseze pe partenerii din NATO să-și sporească bugetul militar.

Jens Stoltenberg a atenționat pe de altă parte împotriva închiderii piețelor militare europene în fața unor țări care nu sunt membre ale UE. "Trebuie evitată crearea de noi bariere în cadrul NATO. Dorim să vedem o industrie de apărare europeană mai competitivă. Este în interesul tuturor aliaților din NATO", a spus el.

"Sper că UE, datorită Cooperării Structurate Permanente (CSP sau PESCO) și Fondului European pentru Apărare, va avea posibilitatea de a aborda problema pusă de fragmentarea industriei de apărare europeană", a adăugat Jens Stoltenberg.

El a respins impresia unei lipse de încredere între aliați. "Forța NATO, indiferent care sunt divergențele, constă în a fi întotdeauna de acord în ce privește sarcinile fundamentale care sunt protecția și apărarea unora și altora", a conchis el.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău