NATO a testat în premieră, alături de Finlanda și Suedia, scenarii de poliție aeriană deasupra Mării Baltice

  • 12 Aprilie 2022 19:07
NATO a testat în premieră, alături de Finlanda și Suedia, scenarii de poliție aeriană deasupra Mării Baltice

Avioanele NATO s-au antrenat în premieră, alături de forțele aeriene ale Finlandei și Suediei, în cadrul unor exerciții care au simulat diverse scenarii de poliție aeriană deasupra Mării Baltice, informează Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Principalele scenarii exersate, în cadrul exercițiului comun organizat între 11-12 aprilie, au fost interceptarea unor ținte aeriene care se deplasează cu viteză mică și escortarea aeronavelor civile care au nu mai dispun de comunicații radio, notează DIGI24.

Piloții NATO au mai exersat, alături de cei finlandezi și suedezi, misiuni de căutare-salvare a unui pilot catapultat, lupte aeriene și realimentarea în zbor a avioanelor.

La exercițiul intitulat Ramstein Alloy au participat piloți NATO din Spania, Germania, Cehia, Franța, Turcia și Belgia, alături de piloții militari din Finlanda și Suedia.

„Piloții noștri se antrenează constant de-a lungul anului împreună cu alți piloți NATO sau din țări partenere pentru a menține cel mai înalt nivel de pregătire și performanță”, a declarat generalul-locotenent Pascal Delerce, adjunctul șefului Comandamentului Aerian Aliat.

„Astfel de exerciții reprezintă baza misiunilor noastre de poliție aeriană, care reprezintă o parte din abordarea de tip 360 de grade a politicii noaste de descurajare pentru întreaga zonă euroatlantică”, a mai spus generalul Delerce.

Suedia și Finlanda au păstrat până acum o politică de neutralitate și nu au cerut aderarea la NATO. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, cele două țări au anunțat că sunt pregătite să intre în Alianța Nord-Atlantică. Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa nu mai exclude o candidatură de aderare la NATO. De asemenea, președintele Finlandei a spus că majoritatea finlandezilor vor aderarea la NATO și că nu mai este necesar un referendum în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău