Națiunile Unite sunt îngrijorate de tensiunile din Kosovo

  • 06 Iunie 2019 11:19
Națiunile Unite sunt îngrijorate de tensiunile din Kosovo

Secretarul general ONU, António Guterres, este îngrijorat din cauza tensiunilor dintre Belgrad și Pristina și a făcut apel la toate părțile să se abțină de la declarații incendiare și provocări care s-ar putea solda cu tulburarea ordinii.

Guterres a solicitat să fie eliminate, fără amânare, toate obstacolele care blochează continuarea dialogului. Raportul elaborat de secretarul general ONU va intra în dezbaterea Consiliului de Securitate ONU la 10 iunie.

"Tensiunile serioase dintre Belgrad și Pristina reprezintă în continuare un obstacol pentru continuarea dialogului productiv și provoacă îngrijorarea oficialilor internaționali, din cauza unei posibile înrăutățiri a situației de stabilitate" - se spune în raport și se adaugă că taxele vamale majorate cu 100%, impuse mărfurilor din Serbia sunt în continuare în vigoare, deși președintele Serbiei, Alekandar Vučić, a anunțat că și Belgradul va răspunde cu contramăsuri, dacă Pristina nu renunță la taxe.

Guterres menționează că de la ultimul raport nu s-a organizat nicio întâlnire între reprezentanții Belgradului și Pristinei, sub auspiciile Uniunii Europene, deși liderii celor două părți s-au întâlnit la Berlin la reuniunea organizată de cancelarul Germaniei și președintele Franței. De asemenea, Guterres remarcă că în ultimele șase luni s-au înregistrat câteva incidente interetnice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău