Natalia Gherman va fi audiată pentru postul de Secretar General al ONU

  • 12 Aprilie 2016 17:52
Natalia Gherman va fi audiată pentru postul de Secretar General al ONU

Audierea celor 8 candidați înscriși până acum în cursa pentru ocuparea postului de Secretar General al Organizației Națiunilor Unite, printre care se află și fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, începe marți, 12 aprilie.

Candidații urmează să-și facă o prezentare de 10 minute fiecare, după care vor răspunde la întrebările venite de la societatea civilă din zeci de țări.
 
Mai mult de 1.000 de întrebări au fost primite din partea unor reprezentanți ai societății civile din 70 de state, dintre care o comisie specială a selectat doar 30 pentru a fi adresate candidaților la funcția de Secretar General al Organizației Națiunilor Unite, a menționat într-o declarație de presă purtătorul de cuvânt al organizației, Dan Thomas.

Primii trei candidați – din Muntenegru, Bulgaria și Portugalia vor fi audiați marți, 12 aprilie, Natalia Gherman alături de candidații din Slovenia, Croația, Noua Zeelandă și Macedonia urmând să se prezinte mâine, pe 13 aprilie.

Până în prezent, Secretarul General al ONU era ales printr-o hotărâre a Adunării Generale, la recomandarea Consiliului de Securitate, în cadrul unei discuții cu ușile închise. În pofida inovației cu dezbateri publice, procedura de vot nu va fi modificată. De asemenea, țările membre ale Consiliului de Securitate vor păstra dreptul de veto în privința oricăruia dintre candidați. Întrebat de către jurnaliști la ce bun întrebările și audierea candidaților odată ce oricum Consiliul de Securitate va rămâne cel care va alege candidatura câștigătoare, purtătorul de cuvânt al ONU, Dan Thomas a răspuns.
 
”Cred că deschiderea și modul transparent al acestui exercițiu va duce doar la o mai mare lumină și mai multe informații legate de acest proces decât un proces secret, desfășurat cu ușile închise. Pentru prima dată în istorie acest proces se va desfășura în fața statelor membre și în fața întregii lumi. Va fi transmis online, se vor adresa întrebări din partea societății civile. Cred că președintele Ban KI-moon face tot posibilul ca acest proces să fie disponibil tuturor, cu scopul de a găsit candidatul cel mai potrivit pentru această funcție”, a declarat Dan Thomas.
 
Mandatul actualului Secretar General al  ONU, Ban Ki-moon, se va încheia în luna decembrie.
 
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite este șeful Secretariatului, unul din principalele organe ale ONU, acționează în calitate de purtător de cuvânt de facto și de lider al Organizației Națiunilor Unite.
 
Fondată în 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial, ONU este cea mai importantă organizație internațională din lume. Numără astăzi 194 de membri și are drept misiune asigurarea „păcii mondiale”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”.
Sediul central al organizației este la New York.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău